Ukoncenie dojcenia

Katarina    01.08.2016, 22:14

Prajem pekny den. Chcem poprosit o radu ako postupovat pri ukonceni dojcenia. Syncem ma 2 roky a 5 mes. Je dojceny na poziadanie. Zaspava cez obed aj vecer na prsniku. V noci sa velmi casto budi niekedy aj 10xi a zaspi iba potom ako ho nadojcim. Uz dlho ho pripravujem na to, ze uz mam menej mliecka a ze musi zaspinkat uz aj sam. Poradte mi. Mam to ukoncit velmi razne, alebo postupne a ako je to najucinejsie. Velka vdaka za pomoc.

Milá Katarína,

máte príležitosť zvážiť rozličné možnosti. Dojčenie nie je "všetko alebo nič". Ak vám súčasný stav nevyhovuje, neznamená to, že jediné riešenie je úplné odstavenie. Váš synček sa správa ako typické dojčené dieťa v jeho veku. Je dobré vedieť, že to, že ako sa synček dojčí, je úplne normálne, že ste nikde neurobili chybu, ak ešte stále nedokáže sám zaspať – túto schopnosť deti samé od seba nadobúdajú väčšinou neskôr, rovnako je normálne, že potrebuje vašu pomoc s nočným precitaním a že zaspáva na prsníku. Okolie, ktoré vám hovorí, že dojčenie „takého veľkého dieťaťa“ už nie je normálne, alebo potrebné, či to, že nočné budenie nie je v tomto veku normálne, väčšinou je okolie, ktoré nemá skúsenosti s dojčenými deťmi alebo nie s deťmi, ktoré sú dojčené ešte v tomto veku. Nedajte sa okolím odradiť, takýto vzorec správania je úplne normálny, vaše dieťa sa v noci prestane budiť samo od seba, nemusíte pre to nič urobiť.

Odstavenie detí sa prirodzeným spôsobom deje samo od seba v čase, keď dieťa k nemu dospeje. Pred týmto bodom neexistujú zaručené metódy ako odstaviť dieťa, hoci náhle odstavenie má potenciál byť náročné fyzicky aj psychicky - pre matku aj pre dieťa. Dojčenie je oveľa viac ako len pitie materského mlieka. Uľahčuje uspávanie, dodáva dieťatku množstvo imunitných látok a faktorov, uľahčuje mu priebeh choroby a významným spôsobom dopĺňa jeho výživu. Aj v tomto veku je dojčenie pre dieťa nesmierne dôležité. Naďalej poskytuje dieťaťu výživovo kvalitné materské mlieko obsahujúce nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po 2 roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa.

Dojčenie je však omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky.

Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, mamička mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia.

Dojčenie vášmu dieťatku naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti.

Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie mamička ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

A z týchto dôvodov nie je jednoduché dojčenie ukončiť, hoci neskôr ho ukončí dieťatko samé, keď bude na to pripravené a ten deň príde, hoci si ho teraz možno vôbec neviete predstaviť. To, čo dieťa získava dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz.

Jednou z možností riešenia vašej situácie by mohlo byť skúsiť pouvažovať o tom, aké sú presne vaše potreby, kedy si potrebujete oddýchnuť, akú pomoc by ste od iných členov rodiny uvítali, ako by dojčenie mohlo vyzerať tak, aby ste sa cítili dobre. Takýto pohľad by vám mohla pomôcť sformovať aj účasť na podpornej skupinke dojčiacich matiek, kde by ste videli rozličné modely fungovania matiek a detí v súvislosti s dojčením. 

Skúste urobiť vo svojom dojčení úpravy tak, aby bolo pre vám príjemné a prijateľné, aby ste mohli pokračovať v dojčení. Môžete sa stretnúť s laktačnou poradkyňou, aby ste spolu prešli to, čo vám vyhovuje a čo by ste chceli zmeniť a dospeli k plánu toho, ako by sa celá situácia dala riešiť popri zachovaní dojčenia.

Ak sa napriek tomu rozhodnete dieťatko odstaviť, postupujte podľa vášho dokonalého poznania synčeka. Toto poznanie nemá nikto, len vy. Neskúšajte „zaručené“ stratégie. Odstavenie vezmite ako dlhodobejší proces, urobiť to zo dňa na deň nie je ideálna stratégia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie dojcenia