Mliecko nahradnej matky

sylvia    04.08.2016, 09:53

Dobre ranko prajem, chcela by som sa s Vami poradit, o prikrmovani dietatka cudzim materskym mliekom. Nas maly je mesiac skor narodeny, nevesta postupne stracala mlieko a prikrmovala umelym, a teraz ma maly tri mesiace a uz mesiac je uplne na umelom mlieku. Zohnala som velmi milu mamicku, s nadbytkom mliecka, ( bio strava, nefajci, cista domacnost, vlastne sest mesacne babatko, odsava do specialnych vakov, pasterizuje, zamrazuje, dava aj do laktaria-takze mala testy spravene..... No skratka zazrak ) No ale detska lekarka povedala mojej neveste, ze je smiesne davat dietatu mlieko cudzej zeny. Pouzila slovo smiesne !!!!! Takze nevesta sa zatala ze neda malemu cudzie mliecko a u nas v rodine nastal konflikt. Maly je nepokojny, hadze sa, place....som si ista ze nestravi dobre umele mlieko. Nevesta navela zmenila znacku mlieka, maly je trochu pokojnejsi, ale nie je to spokojne a usmievave dieta. Co si myslite o prikrmovani a krmeni dietata materskym mliekom inej maminky?? Dakujem pekne vopred za odpoved. Sylvia

Milá Sylvia,

ak by sme mali zodpovedať čisto otázku, či je lepšie kŕmiť bábätko darcovským materským mliekom alebo umelým mliekom, odpoveď je úplne jednoznačná a potvrdzujú ju stovky vedeckých štúdií – umelé mlieko by sa malo používať v situáciách, kedy nie je žiadna iná možnosť. Darcovské materské mlieko má vždy prednosť pred umelým mliekom. Umelé mlieko sa vyrába z kravského mlieka, ktoré je určené pre úplne iný živočíšny druh a preto je aj jeho zloženie celkom odlišné od toho, čo potrebuje detský organizmus pre svoj správny vývoj. Jeho použitie sa preto spája s rôznymi rizikami a aj preto, aby sa malo použiť skutočne až ako posledná možnosť, ak boli vyčerpané všetky možnosti, ako zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka alebo ako zvýšiť tvorbu mlieka u matky a v prípade, že tieto možnosti boli vyčerpané, umelé mlieko sa má použiť, ak nie je k dispozícii darcovské materské mlieko.

Darcovské materské mlieko je možné získať v bankách mlieka, prečítajte si o tom tento náš článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/bankyMM/

Materské mlieko obsahuje správny pomer živín a stovky látok, ktoré sa nikde inde nedajú získať – látky podporujúce správnu funkciu a vývoj imunitného systému, mozgu, čreva a iných orgánov bábätka.

Umelé mlieko vyrábajú firmy, ktoré ho reklamujú neetickým spôsobom. Takýto marketing poškodzuje dojčenie a priamo spôsobuje situácie, do akej sa dostala aj vaša nevesta, kedy sa z dojčenia postupne prešlo na výlučné kŕmenie fľašou. Umelé mlieko sa reklamuje ako rovnocenná alternatíva k materskému mlieku, niekedy dokonca zdravšia, než materské mlieko (stačí si prečítať, čo sa stalo na Slovensku s kampaňou Tisíc dní od WHO: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4307).

Navyše sa týmto firmám podarilo navodiť dojem, že umelé mlieko je éterická potravina, ktorá vôbec nevzniká ako výlučok žliaz živočícha. Materské mlieko však stále takúto povesť má. Vo verejnosti je bežný postoj voči materskému mlieku ako niečomu, čo musia piť bábätká, ale v skutočnosti je nechutné piť mlieko z prsníka. Firmy s agresívnym marketingom umelého mlieka toto adekvátne využívajú a výsledkom je aj výrok, ktorý počula vaša nevesta od zdravotníka. Zdravotníci sú neetickým marketingom firiem vyrábajúcich umelé mlieko zasiahnutí výrazne.

Je však súčasne veľmi náročné v tomto smere z vašej pozície niečo zmeniť. Z toho, čo píšete, sa zdá, že vaša nevesta sa už rozhodla. Z vašej otázky ne je jasné, či nevesta chce počuť ďalšie argument, či má záujem situáciu riešiť inak. A ak to tak nie je, je otázne, či snaha zmeniť jej rozhodnutie, neublíži vášmu vzťahu. Toto musíte vedieť posúdiť len vy. Ak by ste mali dojem, že nevesta by mala záujem počuť iný názor, môžeme jej umožniť konzultáciu o týchto otázkach s pediatričkou, ktorá ju podporí v tom, aby bábätko kŕmila materským mliekom.

Nehovoriac o tom, že pri trojmesačnom bábätku je ešte stále možné urobiť kroky pre to, aby sa zvýšila tvorba mlieka a bábätko mohlo dostávať matkino materské mlieko a dokonca kroky pre to, aby sa zvýšila pravdepodobnosť, že by sa bábätko mohlo začať znova prisávať a dojčiť sa. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mliecko nahradnej matky