Predlzit spanok

Katarina    04.08.2016, 09:55

Dobry den prajem, Chcela by som Vas poprosit o radu. Moj syncek ma 9tyzdnov a cez den nepospinka dlhsie ako pol hodinku, potom sa vzdy zobudi. Je to tak ci je v postielke, v kociari alebo v satke. Cez den velmi casto vyuzivane satku aj kvoli tomu, aby som predlzila jeho spanok dojcenim, no malokedy to zaberie a znovu zaspinka. Prosim poradte, ako by som mohla predlzit jeho spanok. Rada by som si oddychla aj ja, ale s takymto rezimom/nerezimom sa to neda. Dakujem pekne. Katarina

Milá Katarína,

spať viackrát v 20-30 minútových spánkoch môže byť pre bábätko tohto veku úplne normálne. Nie je typické, aby dojčené bábätká v tomto veku spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť a v tomto čase to okrem iného predstavuje dôležitý bod ochrany pred syndrómom náhleho úmrtia.

Z hľadiska vášho oddychu môže pomôcť, ak si synčeka vložíte do nosiča ešte pred tým, než je unavený a možno zaspí počas domácich prác, ktoré by ste s ním v nosiči mohli robiť. Keď sa začne po pol hodine precitať, môžete ho skúsiť uspať pohybom a dojčením. Ak sa napriek tomu zobudí, aspoň by ste mali mať možnosť počas zaspávania a spánku urobiť nejaké domáce práce alebo sa venovať iným vašim povinnostiam. Na ďalší spánok môžete napr. bábätko uspávať na prsníku a počas dojčenia a spánku bábätka si na chvíľku zdriemnuť alebo si niečo čítať či pozrieť. Spite s bábätkom v noci v spoločnej posteli, aby ste sa dostatočne vyspali.

Dobrá správa je, že toto sa začne už v priebehu pár týždňov meniť, synček nebude takto spať večne, postupne sa spánky budú predlžovať. 

Stratégie, ako pomôcť bábätku so spánkom nájdete aj v tomto našom článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Predlzit spanok