Dojcenie pocas silnej zltacky

Lucia    07.08.2016, 12:03

Dobry den, prosim o radu. Mam 10 dnovu dcerku ktora ma v dosledku tazkeho porodu pretrvavajucu silnu zltacku. Kym sme boli v nemocnici tak krasne priberala a prosperovala no odkedy nas pustili domov vraj pribera strasne malinko. Na zltacku nam odporucaju vela vela tekutin,no kedze z prsnikov vraj vela nevypije odporucaju nam cajiky a umele mliecko z flase (comu sa chcem za kazdu cenu vyhnut) Pritom ja mam pocit ze saje pekne, rovnako ako v nemocnici,vidim ako prehlta. Pit jej dam kedykolvek si zaziada. Je vraj zo zltacky velmi ospala a nema taku silu sat aj ked je na prsniku dlhy cas. pri kojeni prsniky striedam, stlacam jej ich, dokonca ju kazde 2,5h budim na kojenie aby casto pila a stale to nezabera. Stale by na jedno kojenie mala vraj vypit viac. Prosim poradte. Dakujem. Lucia.

Milá Lucia,

pre zníženie vysokých hladín bilirubínu (žltačky), je kľúčové, aby bábätko získavalo na prsníku dostatok mlieka. A to sa pri 10-dňovom bábätku dá dosiahnuť niekoľkými postupmi, ktoré vám najefektívnejšie ukáže poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže výrazne zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Zvýšiť príjem materského mlieka z prsníka zo strany bábätka je možné, riešením situácie, kedy bábätko nezískava dostatok mlieka, nie sú čajíky ani umelé mlieko.

Preto sa čo najskôr skontaktujte s poradkyňou pri dojčení a spolu bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčanie prsníka je účinný spôsob, ako pomôcť bábätku získavať viac mlieka a zabrániť tomu, aby sa neskôr počas dojčenia neodpájalo a neprestávalo piť. Bábätká nie sú lenivé. Navyše bábätká vôbec na prsníku nezískavajú mlieko tým, že „sajú“, „ťahajú“, ako sa to často nesprávne hovorí. Bábätko sa musí správne prisať a keď je správne prisaté, stimuluje matku, aby svaly v prsníku vystrekovali mlieko do pusinky bábätka. Preto kľúčom k riešeniu tejto situácie je zlepšiť prisatie bábätka a stláčať prsník, keď prestáva piť. Ak budú získavať mlieko, ostanú na prsníku. Ak sa tok mlieka spomalí a nie sú schopné ho regulovať, buď zaspia (novorodenci) alebo v staršom veku sa odťahujú od prsníka, hnevajú sa, plačú.

Novorodenecká žltačka nespôsobuje spavosť, tak ako sa to často nesprávne prezentuje. To, čo sa deje, je v skutočnosti presne opačná situácia: bábätko nezískava dostatok mlieka – je spavé – ešte horšie sa dojčí – získava ešte menej mlieka – je ešte spavejšie a súčasne – keďže nezískava dostatok mlieka, nevylučuje stolicou bilirubín, ktorý už mal z jeho telíčka odísť.

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne prechodne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Je vysoko pravdepodobné, že v tejto situácii výrazne pomôže zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Nechajte bábätko výdatne vyspinkať v kontakte s vami. Nebuďte ho. Keď sa poriadne vyspí, pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník v kontakte s poradkyňou pri dojčení, tak aby ste umožnili, že sa bábätko skutočne výdatne napije – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie pocas silnej zltacky