Strava matky

ester    13.08.2016, 13:29

Zdravím Vás, rada by som si urobila jedálniček, tak aby mal môj malý dostatok výživných látok v mliečko. poraďte mi prosím, čo všetko by mal obsahovať môj jedálniček?Ktoré potraviny sú fine a ktoré obmedziť? dakujem , ester

Milá Ester,

o materské mlieko nemusíte mať obavy. Vaše materské mlieko je kvalitné a výživné pre vaše bábätka. Materské mlieko sa tvorí z krvi a množstvo látok je v ňom konštatných bez ohľadu na výživový status matky. Štúdie ukazujú, že aj materské mlieko podvyživených matiek je kvalitné.

Čerstvá a výživná strava je však kľúčová pre vaše zdravie - podobne ako pre zdravie akéhokoľvek iného človeka, a preto má zmysel, aby ste sa o seba starali. Teda bez ohľadu na to, či dojčíte alebo nedojčíte, to, čo jete je dôležité, pretože to ovplyvňuje vaše zdravie. Preto to, aký jedálniček si zostavíte, je otázka na výživového odborníka.

O stravovaní matky máme pre vás aj detailný článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/

V zásade pri výžive platí pravidlo - čo najviac kvalitných čerstvých potravín. Obdobie dojčenia môže byť obdobím, keď objavíte zdravé stravovanie a nové potraviny. Konzumujte ovocie, zeleninu, obilniny, strukoviny, kvalitné oleje a podľa vašej výživovej filozofie mäso, mlieko a podobne. Inšpirujte sa novými, jednoduchými, ľahko pripraviteľnými receptami. Nemusíte dodržiavať z dôvodu dojčenia žiadne špeciálne obmedzenia. 

Prečítajte si v tejto odpovedi z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4905

tipy, ako zlepšiť stravovanie matky, pokiaľ kvôli náročnej starostlivosti o bábätko nestíha pravidelne alebo kvalitne jesť.

V tej istej odpovedi z poradne sa tiež dočítate, prečo sa v poslednom roku na Slovensku spustila intenzívna kampaň, ktorá sa dojčiace matky nesprávne snaží presvedčiť, že ktorá sa snaží vyvolať dojem, že sa matke, ktorá sa nestravuje dostatočne pestro a kvalitne, netvorí mlieko, ktoré dieťaťu neposkytuje všetko, čo potrebuje a dokonca navodzuje dojem, že v takej situácii je lepšie dieťaťu dávať umelé mlieko. Dojčiaca matka nepotrebuje žiadne špeciálne výživové doplnky, žiadne špeciálne mlieka s "vitamínmi", žiadne špeciálne "tyčinky". Viac si k tomuto môžete prečítať aj na našej stránke: 

http://www.tisic-dni.sk/#!obdobie-dojenia/c114s



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strava matky