Dokrmovanie - stolica

Nikola    13.08.2016, 12:14

Dobry den, prosim o radu. Mam 2-mesacneho chlapceka a mame nadledovny problem. Spojili sa nam viacere problemy. Kojila som len asi mesiac, no musela som zacat dokrmovat. Samozrejme prsnik zacal odmietat a bolo to len zbytocne trapenie a nekonecny plac. Mliecko teda odsavam a dalej dokrmujem. Mliecka mam ale stale nenej takze pomer davky je 30ml mliecka a 90ml sunaru. Aj napriek tomu ze mu davam probiotika probio fix, espumisan a sunar rozrabam v harmancekovom caji, nema stolicu aj 5 dni pokial mu nepomozem rektalnou rurkou. Stolica nie je tvrda, je horcicovo zltej farby. Zapeceny podla mna nue je. Vyzera byt spokojny, neplace. Bola som zvyknuta ze mal pokakanu kazdu plienku ale podla mna je to dlho byt 5 dni bez stolice. Sama neviem ako dlho by nekakal ak by som mu nepomohla. Je potrebne menit sunar? Mame ho cca 3 tyzdne

Milá Nikola,

nie je zvláštne, že stolica dieťaťa pri používaní umelej výživy sa mení, prípadne nie je aj niekoľko dní. Ale píšete, že stolica nie je tvrdá. To znamená, že nejde o zápchu. Zápcha znamená tvrdú stolicu. Nemusíte sa snažiť o stolicu len preto, že od predchádzajúcej stolice uplynulo niekoľko dní. Ak je bábätko spokojné, tak tomu nechajte voľný priebeh.

Okrem toho v tejto situácii by mohlo byť možné urobiť viacero krokov, vďaka ktorým by bábätko začalo získavať materské mlieko alebo by bolo výlučne kŕmené materským mliekom a nie je vylúčené, že by sa mohlo podariť, aby sa vrátilo aj k dojčeniu ako takému.

Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám odporučí účinné prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

ktoré vám pomôžu výrazne zvýšiť množstvo materského mlieka, ktoré odsajete. Okrem toho prejdite, ako často máte počas dňa čas na odsávanie, mnohé mamičky popri náročnej starostlivosti o bábätko zabúdajú pravidelne, aspoň 8x denne (z toho aspoň raz v noci) odsávať a toto potom samo o sebe znižuje množstvo odsatého mlieka a následne tvorbu mlieka. Pri užívaní prostriedkov pre zvýšenie tvorby mlieka by malo byť pre vás odsávanie jednoduchšie a efektívnejšie.

Okrem toho by vám poradkyňa mohla pomôcť v tom, ako získať pre bábätko darcovské materské mlieko, aby ste nemuseli zvyšné výživové požiadavky bábätka dopĺňať umelým mliekom. Ak by bábätko po tom, čo by bolo výlučne kŕmené materským mliekom, nekakalo viacero dní, je to úplne v poriadku a netreba mu nijako pomáhať, pokiaľ by priberalo a bolo všeobecne spokojné.

Spoločne s poradkyňou by ste mohli prejsť aj kroky, ako pomôcť bábätku sa vrátiť späť k dojčeniu. Spomínate, ako veľmi bábätko plakalo a trápilo sa, keď bolo dojčenie kombinované s dokrmovaním fľašou a je pochopiteľné, že toto už nechcete zažiť. Poradkyňa by vám odporučila postupy, pri ktorých by ste nemuseli trápiť plačom ani seba ani bábätko.

Prvým a kľúčovým krokom pre návrat k dojčeniu je zvýšenie tvorby mlieka, ktoré by ste aj tak mali urobiť, ak by vašim želaním bolo začať bábätku dávať viac svojho materského mliečka. Výdatná tvorba mlieka je faktor, ktorý pomôže mnohým bábätkám, aby boli ochotné sa prisať a to aj v prípade, že už sa celé týždne nedojčili.

Okrem toho stojí za to urobiť kroky, vďaka ktorým by bábätko prestalo byť kŕmené fľašou a začalo byť kŕmené alternatívne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmi si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Ak budete s bábätkom v kontakte koža na kožu, nechajte ho, nech zažíva pri prsníku príjemné chvíle, nech v kontakte s prsníkom spinká, je možné, že keď sa vyspí, začne samo hľadať prsník po zobudení, prípadne mu môžete skúsiť ponúknuť prsník sama, hneď ako sa začne precitať.

Pri týchto postupoch je dôležité, aby ste boli v kontakte s poradkyňou, ktorá by vám po tom, čo by sa bábätko začalo prisávať, pomohla s tým, aby bolo jeho prisatie čo najlepšie a tak získavalo čo najviac mlieka, pomohli by ste mu získať ešte viac mlieka stláčaním prsníka a ak by bolo potrebné dočasne bábätko dokrmovať, poradkyňa vás naučí, ako to robiť bez použitia fľaše:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätko neprisáva k prsníku správne a nezískava dostatok mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokrmovanie - stolica