Príliš časté grcanie prerušuje spánok

Alena    10.07.2012, 21:29

Dobrý deň.Moja malá má 7 týždňov, príliš často grcne, no nie vtedy keď ju držím vo zvislej polohe, ale až keď ju položím po cca 20-30 min keď spí,zobudí ju to je nervózna a nemôže už zaspať, plače.Ponúkam jej prsník znova, aby sa upokojila, ale mám pocit že ju prekrmujem.Pretože opäť ten istý kolotoč, zas grcne prúdom to z nej vystrelí počas spánku aj 2 - 3 krát po jednom dojčení. Cez deň je neoddýchnutá spí len pri prsníku, ale ťahá len tak 5 -10 min.Potom sa odťahuje, otvára pusu opäť na papanie a plače.Trvá to od rána do večera, nemá vôbec kvalitný spánok. V noci spinká celkom pekne, do tej 3:000.Priberá pekne.Mám pocit, že je to kvôli niečomu, že ju niečo bolí, či to nesúvisí s grcaním...Boli sme aj na ultrazvuk s bruškom, výtery má v poriadku.Ten spánok by som jej chcela skvalitniť aj ju nosím, spievam, ale ke´d ju položím opäť sa všetko zopakuje.

Milá Alena,

ak bábätko grcká tak, ako popisujete a zároveň dobre priberá a dobre sa dojčí, tak potom nemusíte mať oň obavy. Grckanie odznie samo od seba. Vaša otázka sa však týka spánku a to je celá samostatná téma, ale v stručnosti, takýmto bábätkám veľmi pomôže, ak sa ich nebudete snažiť položiť - toto je celá podstata toho, čo popisujete. Skúste si zabezpečiť nejaký typ nosiča, v ktorom dcérku budete môcť počas spania nosiť, prípadne si s ňou počas jej spánku ľahnite. Spanie na prsníku je úplne v poriadku a v jej prípade jej umožňuje pomaličky prehĺtať, čo pôsobí proti grckaniu. Bábätká sa často zobudia, keď ich položíme - presne, ako píšete, do 20 minút sú hore. To je veľmi typické. Keď bude dcérka pri vás buď v nosiči alebo spoločne v posteli, tak bude spinkať dlhšie (hoci spánok maličkých bábätiek trvá aj tak pomerne krátko) a bude lepšie vyspatá, hoci to neznamená, že toto úplne grckanie eliminuje. Definícia kvalitného spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia "kvalitne", keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že dojčené bábätká potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch.  Toto sa s vekom bude postupne meniť. Aj spánok a grckanie sa postupne zmenia, grckanie ustúpi.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Príliš časté grcanie prerušuje spánok