Dlhé uspavanie

Marta30    13.08.2016, 12:24

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom uspavania na prsníku. Dcérka má 11 mesiacov, spi ešte dva razy cez a uspavam ju na prsníku. no začínam byť z toho pomaly zúfalá, pretože častokrat chce dlho dudlošiť. Čas kým spí, je jediný, ktorý môžem využiť na to, aby som porobila domáce práce, alebo aspoň trochu zrelaxovala, no z hodiny, hodiny a pol jej spánku prelezim pri nej aj 45 minút. Keď jej bradavku jemne vyberiem, začne plakať.

Milá Marta30,

správanie dcérky, ktoré popisujete, je bežné pre ročné dojčené deti. Je v poriadku, ak dieťa zaspáva na prsníku a je normálne, ak potrebuje počas spánku blízkosť matky. Aj keď sa vám to nemusí zda úplne pohodlné alebo praktické. 

Prečítajte si množstvo reakcií na vašu skúsenosť na našom Facebooku, ktoré vás iste povzbudia.

Tak, ako mnohé iné situácie v materstve, ani táto nepotrvá večne a už v priebehu krátkej doby sa bude dcérka zase správať inak. Dovtedy je možné pokúsiť sa hľadať iné spôsoby, ako naplniť svoje potreby a pritom umožniť dcérke, aby mala možnosť spinkať tak, ako to potrebuje.

Niekedy takéto dlhé zaspávanie súvisí aj s tým, že je dieťa ukladané na spánok v čase, keď ešte nie je úplne unavené, a tým pádom prechod k skutočne tvrdému spánku trvá dlhšie. 

Niekedy sa dá uspávanie urýchliť možno tým, že by ste dcérku uspali dojčením a zároveň nosením v nosiči a potom po uspatí by ste ju položili na spánok do postele (toto predpokladá, že zaspí tak tvrdo, že ju budete môcť položiť, ale vyskúšajte to). 

Skúste domáce práce začať robiť spoločne s bábätkom, keď je hore.  A jeho spánok využite na spoločný oddych (prípadne si pri tej plytkej fáze spánku čítajte alebo spite). 

Okrem toho vám odporúčame navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorej by ste mohli získať podporu a povzbudenie a tiež tipy od iných mamičiek, ktoré takúto situáciu riešili. Navyše si v podpornej skupine môžete nájsť priateľky s dojčenými bábätkami a máme skúsenosti, že ak sa skupina takýchto mamičiek stretáva aj mimo podporných skupín, tak jeden z modelov, ktoré môžu dobre fungovať, sú, že sa stretávajú vždy u niektorej z mamičiek a táto mamička si zatiaľ upratuje alebo varí a priateľky sa spoločne starajú o všetky bábätká. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhé uspavanie