Rozbeh mliecka a dokrmovanie

Laura    14.08.2016, 11:31

Dobry den, Sme treti den po porode a malinka velmi malinko pribera. Sestricka,ze bola vcera uz na hranici. Teraz trosku nabrala od vcera,no po kojeni iba polovicu z toho co nam vraveli,ze by malo byt.... teda 10-15g na miesto 30g... vcera 5-10g na miesto 15-20g. Mliecko sa mi este uplne nerozbehlo,pijem 2-3 l denne , masirujem prsia, prikladam casto malinku na telo. Po narodeni byvala moc nekludna,zaspavala pri prsniku ( prisatie sa kontrolivalo) vtedy ale nic nenaberala,akurat bradavky zacali boliet. Teraz trosku ano,ale ten neklud sa vratil do takej miery, ze kym si vyckame tu 1,5-2 hod.do dalsieho krmenia, tak ju nejde nicim ukludnit, len to prsicko by chcela. Pri krmeni potom zaspava, neviem ci z vycerpania z placu,alebo ako sestricky hovoria,ze je oslabene tym hladom,resp.rozbiehajucou sa zltackou. Moje prianie je naozaj moct kojit malinku co najdlhsie a bez dokrmov ( dnes by sme mali ist domov a tie dokrmy nam kazali si zadovazit) Budem moc vdacna za kazdu radu. Prve dietatko nase.

Milá Laura,

váženie pred dojčením a po dojčení a údaje o priberaní v gramoch za deň nepredstavujú smerodajný údaj vzhľadom na odchýlku, ktoré aj digitálne váhy pri vážení bábätiek majú, nehovoriac o iných aspektoch, ktoré váhu ovplyvňujú. Nepanikárte preto z dôvodu číselných údajov a gramov. Tieto samy o sebe nie sú dôvod na dokrmovanie umelým mliekom. Potrebujete v prvom rade pomoc pri dojčení a pri zlepšení pitia bábätka z prsníka. 

Riešením problémov s dojčením nie je podanie umelej výživy. Riešením problémov s dojčením je zlepšenie dojčenia a pomoc pri tom, aby bábätko dokázalo vypiť viac materského mlieka, čo je veľmi reálne.

Cieľom poradenstva v dojčení je nakŕmené a spokojné bábätko, ale toto sa nemusí udiať fľašou a umelým mliekom. Toto je možné dosiahnuť aj vďaka prsníku, dojčeniu a materskému mlieku.

Môžete urobiť úplne prvý krok:
Nečakajte, kým uplynie hodina či dve od predchádzajúceho dojčenia. Reagujte na záujem bábätka byť prisaté na prsníku tým, že mu umožníte byť prisaté na prsníku. Keď bábätko plače, ponúknite mu aktívne prsník bez toho, aby muselo mať akúkoľvek pauzu od predošlého dojčenia. Bábätko, ktoré dlho plače, môže mať ťažkosti s dojčením aj práve preto, že veľa a dlho plakalo. Neurobíte nič zlé, ak bábätku umožníte byť na prsníku kedykoľvek a akokoľvek dlho a už toto samo o sebe môže pomôcť zvýšiť príjem materského mlieka.

V tejto situácii vám odporúčame osobne sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto je veľmi dôležité, pretože prevažovať bábätko pred dojčením a po dojčení nemá výpovednú hodnotu o tom, koľko mlieka bábätko skutočne získalo. Štúdie ukazujú, že takto je možné sa pomýliť až o 30 g (nahor aj nadol). Pozorovanie toho, ako bábätko na prsníku pije, dáva omnoho lepší obraz o tom, čo sa deje s dojčením.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc – ako pre to, aby ste zvýšili príjem mlieka zo strany bábätka, tak pre to, aby vás pri dojčení neboleli bradavky.

Pre zvýšenie príjmu materského mlieka zo strany bábätka by ste spoločne s poradkyňou mali urobiť čo najskôr tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčanie prsníka predstavuje v tomto čase po pôrode mimoriadne účinnú pomoc a vo väčšine prípadov v tomto čase po pôrode spolu s úpravou prisatia úplne stačí pre to, aby bábätko začalo získavať toľko mlieka, koľko potrebuje. Prečítajte si návod, ako stláčanie prsníka robiť a potom dbajte na to, aby ste stláčaním predišli tomu, aby bábätko zaspalo na prsníku pred tým, než sa dostatočne napilo.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie - čo pri úprave polohy, prisatia a stláčaní prsníka, vysoko pravdepodobne nebude vôbec potrebné - je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď teraz je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Nečakajte s dojčením 1,5 – 2 hodiny. Materské mlieko sa nepotrebuje „dotvoriť“. Tvorí sa počas dojčenia, to čo je kľúčové je, aby bábätko malo možnosť byť správne prisaté. Kontaktom koža na kožu vytvoríte príležitosť pre časté dojčenia. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Takto by malo byť možné pomôcť bábätku získať dostatok materského mlieka, vyhnúť sa tomu, aby sa žltačka nedostatočným príjmom materského mlieka zhoršila, aby bábätko bolo extrémne spavé kvôli nedostatočnému príjmu mlieka a aby ste museli dokrmovať.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbeh mliecka a dokrmovanie