Nechyba jej spanok

Kristina    28.08.2016, 21:04

Dobry den,mam 17 mes.dceru a este donedavna som bola presvedcena ze dojcenim robim pre svoje dieta to najlepsie a aj napriek pociatocnym problemom som to nevzdala.ALE od narodenia sa budi 8 az 10 krat ale je to uz neunosne.je to tak,ze sa velmi mrvi a place kym nedostane cucnut a takto je to celu noc .potom cucia aj 40 min.a ked sa jej snazim prsnik vytiahnut hned sa rozplace. vobec nema hlbsi spanok potom sa vzdy okolo druhej v noci preberie uplne a len sa s nim hra a zaspava rano o piatej a spi este max hodinu.cez obed zase max len hodinu.takto spava bezne aj s obednym spankom len 8 hodin aj to tym plytkym spankom.situaciu nezvladam .dostala som alopeciu z tej unavy a vycerpanosti nevladzem robit bezne cinnosti ona je nervozna lebo nevie spat...jedna sa len o zavislost a mam ju odstavit alebo mame vazny spankovy problem?spolocne spanie nepomaha a ja vazne aj napriek tomu ze mam este doat mlieka uvazujem nad odstavenim lebo este nebola noc aby spala suvisle a ja tiez dlhsie ako hodinu...poradte prosim som uz na pokraji sil

Milá Kristína,

niet pochýb, že je to vyčerpávajúce. Takéto fázy sa môžu pri deťoch v druhom roku života vyskytovať, napríklad keď dieťatku idú zúbky a pri precitnutí sa úplne prebudia a neuspí ich dojčenie. Je to nepríjemné, ale prejde to. Neurobili ste chybu, že ste doteraz bábätko uspávali dojčením, že ste napĺňali jeho potrebu opätovného uspatia v noci. To, ako sa dieťatko správa, nie je závislosť a ani vážny spánkový problém. Dojčenie nie je príčinou toho, prečo sa bábätko v noci precitá a ani toho, že sa stáva, že sa zobudí a už nezaspí na dlhšiu dobu. Odstavenie môže v tejto situácii vyzerať lákavo, ale je pravdepodobné, že to vašu situáciu nijako nezlepší. To, že spíte s bábätkom spoločne a môžete ho tak dojčiť v spoločnej posteli, vám môže pomôcť, aby ste si aspoň trochu oddýchli a nemuseli sa na každé dojčenie úplne prebudiť a pri úplných prebudeniach na dlhšiu dobu môžete aspoň ďalej ležať v posteli a oddychovať. Je dôležité, že bábätku viete potom pomôcť dobehnúť zameškané počas obedného spánku, pri ktorom môžete aj vy dospať prebdené hodiny z noci.

Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz.

Každé bábätko začne postupne samo od seba spať celú noc, netreba na to nič špeciálne podniknúť. V tomto veku mu treba poskytnúť istotu, že mu niekto v noci pomôže naspäť zaspať a že sa môže v noci cítiť bezpečne. Samotné časté precitanie v prípade, že dojčíte a môžete dieťa opätovne uspať dojčením a potom pokračovať v spánku, je možné relatívne dobre zvládať, prečítajte si ešte zopár tipov, ako toto možno zvládať jednoduchšie v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Medzičasom je možné, že potrebujete intenzívnejšiu pomoc zo strany rodiny alebo priateľov, možno by stačilo, aby prišiel niekto na nejaký čas do týždňa zahrať sa s dcérkou, aby ste sa mohli dospať alebo aby vám pomohol s domácimi prácami či varením, ak nevládzete. Nočné budenie na dlhšiu dobu čoskoro prestane a potom sa znova lepšie vyspíte aj vy, aj dieťatko. Vydržte, bude to lepšie. Ak potrebujete, vyhľadajte lekára pre riešenie vašich zdravotných problémov, je dobré vedieť, že popri dojčení môžete absolvovať potrebnú liečbu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechyba jej spanok