Dlhodoby strajk

Denisa    27.08.2016, 19:05

Dobry den mam 9 mesacneho synceka ktory odmieta dojcenie cez den uplne vecer sa dojcil az ked bol ospaly cez den pred spankom za bdeleho stavu odmieta prsnik..od 6 mesiaca je prikrmovany lyzickou zje prikrm trva to uz viac ako mesiac a je to velmi tazke ho na prsnik dostat v noci sa 2-3x koji spi od narodenia zle a casto sa budi posledne dni uz odmieta prsnik uplne aj pri zaspavani tekutiny nechce ziadne lyzickou aj MM vypije 3 lyzicky a potom uz odmieta. Aj keby 5 hod nic nezjedol a nevypil aj ked boli horucavy prsnik nechce..myslim si ze mlieka mam dost casto su prsniky naliate aj tak nechce..opakovane sme strajk prekonali v 4 a 6 mesiaci no teraz to trva dlho..cumlik nikdy nemal..ako mam postupovat ked okrem MM ziadne tekutiny do neho nedostanem a odmieta aj MM?? Nechcem prestat dojcit ale je to psychicky a fyzicky uz neunosne

Milá Denisa,

odmietanie dojčenia je veľmi náročná situácia, ako fyzicky, tak aj psychicky a niekedy skutočne pretrváva veľmi dlho. Z vašej otázky nie je zjavné, či túto situáciu riešite spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a či ste v kontakte s poradkyňou podnikli opatrenia z tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

V situácii, kedy bábätko takto odmieta dojčenie je totiž kľúčové:

1. vylúčiť možné príčiny poklesu tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Jednou z možných príčin je prirastená podjazyková uzdička, z vašej otázky nie je zrejmé, či toto poradkyňa skontrolovala a či sa uzdička uvoľňovala.

2. výrazne zvýšiť tvorbu mlieka, a to aj v prípade, že pociťujete naliate prsníky alebo mlieko pri dojčení strieka

3. zvýšiť fyzický kontakt s bábätkom – spoločným spaním, kontaktom koža na kožu počas dňa v čo najväčšej miere, nosením bábätka, vystihovaním momentov, keď je bábätko rozospaté, v ktorých sa možno prisaje k prsníku

4. prikrmovať bábätko kalorickými príkrmami tak, ako je to opísané na konci tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a v prípade, že sa bábätko neprisaje dlhšiu dobu, je dôležité udržiavať tvorbu mlieka odstrekovaním alebo odsávaním – toto mliečko môžete primiešať do príkrmov. Príkrmy môžu byť tekutejšej konzistencie, tak aby bábätko bolo dostatočne hydratované – znakom dostatočnej hydratácie je žltkastý alebo číry moč, ktorý nezapácha.

Ak ste v kontakte so svojou poradkyňou, prejdite s ňou všetko, čo sa teraz deje, aby ste získali na mieru šité odporúčania a najmä potrebnú psychickú podporu. Psychicky vám tiež môže pomôcť táto skupina na Facebooku:

https://www.facebook.com/groups/494337874085401/?ref=nf_target&fref=nf

Ak ste doteraz túto situáciu so žiadnou poradkyňou neriešili, odporúčame vám ju kontaktovať, pretože vyššie uvedené kroky môžu pomôcť situáciu výrazne zlepšiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhodoby strajk