Odmietanie kojenia pri velmi priberajucim dietatku

Radka    28.08.2016, 21:07

Mam 5 mesacnu výlučne kojenú dcérku. uz od 3 týždňa odmieta kojenie. Riesili sme to aj s laktacnou poradkynou., dcrerka sa vtedy prisalla bola v poloispanku. prisatie vyhodnotila ako dobre, doporucilla prestrih uzdiicky co sme absolvovali. Situácia sa nelepsi. Dcerka spokojne kludne babo place len pri kojeni a ja s nou. pije len v poloispanku. Je nosena, spime spolu. pribera nadstandardne az 1,5 kg za posledný mesiac. Doktorka nam doporucilla predlzit intervally kojenia. kojime sa zatiial kazde 2 hodiiny zhruba. mozete mi poradit ako zlepšiť naše kojenie? Ďakujem pekne. Radka.

Milá Radka,

v tejto situácii je dôležité ostať v kontakte so svojou poradkyňou pri dojčení. Situácia, kedy bábätko hnevá pri dojčení a reaguje na tok mlieka, môže byť dlhodobou situáciou, v ktorej je potrebné, aby ste dostávali kontinuálnu podporu a na mieru šité tipy a informácie od svojej poradkyne. Poradkyňa vás tiež môže skontaktovať s mamičkami, ktoré riešia podobnú situáciu a ich skúsenosti a podpora vám môžu veľmi pomôcť pokračovať v tom, čo robíte.

Táto situácia sa často deje práve pri deťoch, ktoré priberajú nadmerne dobre. 

Odmietanie prsníka spojené s nespokojným správaním na prsníku sa častejšie vyskytuje pri bábätkách, ktoré sú všade inde mimo prsníka relatívne spokojné a pri bábätkách, ktoré vynikajúco priberajú.

Opatrenia, ktoré vedú k zvýšeniu tvorby mlieka a udržiavaniu vysokej tvorby mlieka spoločne s opatreniami pre zintenzívnenie fyzického kontaktu, sú v takejto situácii kľúčové pre to, aby sa situácia nezačala zhoršovať a aby sa zachovalo dojčenie. Keby ste tieto opatrenia denne nerobili, dcérka by už vysoko pravdepodobne dávno začala prsník odmietať úplne. Zvlášť pri inak spokojnom bábätku je dôležité vytvárať príležitosti pre dojčenie, pretože tieto bábätká sa dojčia už len kvôli svojej povahe menej často, než bábätká, ktoré často plačú a upokojujú sa na prsníku.

Predlžovanie intervalov medzi dojčeniami je presným opakom toho, čo ste doteraz robili a čo pomohlo dojčenie udržať. Nie je vhodné dojčenie obmedzovať a pri bábätku v takejto situácii je to vyslovene kontraproduktívne – je pravdepodobné, že ak by ste začali predlžovať intervaly medzi dojčeniami, bábätko začne pomerne rýchlo reagovať intenzívnejšou nespokojnosťou pri dojčení a môže začať dojčenia odmietať úplne. V tejto situácii je práve naopak dôležité vystihovať momenty, kedy je bábätko v polospánku alebo spokojné a bolo by ochotné sa dojčiť, dojčiť ho počas nosenia, spoločného spania v noci. Nie je dôvod tomuto bábätku obmedzovať dojčenie preto, že dobre priberá. Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v plnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie kojenia pri velmi priberajucim dietatku