Dojčenie pocas hnacky matky

Miriama    28.08.2016, 21:32

Dobry den, Prosim vas mam 8 mesacneho synceka vylucne kojeneho do 6 mesiacov ale stale vela kojeneho dodnes.minuly tyzden som mala bolesti brucha a hnacky na chirurgii mi nedali nic iba endiex a jeden buscopan.dnes po tyzdni syncek dostal teploty a hnacku a pediatricka mi povedala ze som ho nakazila a mam prestat dojcit kym nebudem uplne v poriadku a malemu mam nasadit dietu. Som v strese nakolko ja ho od rana dojcim aby nezostal dehydrovany a myslela som si ze moje mlieko ho naopak chrani proti hnackam. Takze teraz ho mam naozaj odstavit? Dakujem za pomoc. S pozdravom Miriama

Milá Miriama,

práve hnačkové ochorenie, okrem iných, sú dôvodom na to, aby bábätko bolo naďalej dojčené. V tejto situácii je kľúčové pre zdravie vášho bábätka, aby mohlo byť naďalej dojčené, pretože vďaka dojčeniu bude mať ochorenie lepší a rýchlejší priebeh, rýchlejšie sa obnoví správna mikroflóra čreva a bude chránená sliznica čreva. 

Svoje dieťatko ste nenakazili dojčením. Dojčenie naopak dieťaťu poskytuje protilátky a pomoc pri prekonávaní ochorenia. 

Mnohé hnačky sú spôsobené rozličnými vírusmi, ktoré sú prenosné, a tak sa hnačky či "črevné chrípky" v rodinách rýchlo šíria. 

Je však tiež dôležité vedieť, že tieto choroby sú infekčné už v čase, kedy človek ešte nevie, že bude chorý. Takže infekčná ste boli už pár dní predtým, ešte pred prvými prejavmi ochorenia. A v materskom mlieku sa zároveň s tým začal objavovať protilátky, ktoré sú pre dieťa mimoriadne dôležité.

Keď dojčiaca matka ochorie, okamžite sa v jej materskom mlieku začínajú objavovať protilátky proti pôvodcovi ochorenia a ich množstvo sa v priebehu krátkej doby výrazne zvyšuje. To znamená, že bábätko ešte v čase, kedy sa len stretlo s ochorením, už dostáva cez materské mlieko protilátky. Toto pomôže mnohým bábätkám, aby ani vôbec neochoreli. Ak už aj ochorejú, protilátky z materského mlieka pomáhajú bábätku, aby jeho choroba mala miernejší priebeh.

Pri hnačke či častom vracaní je najväčšou hrozbou rýchla strata tekutín a dehydratácia dieťaťa. Správny manažment dojčenia dokáže do veľkej miery eliminovať toto riziko a pomôcť dieťaťu pri uzdravovaní. Dojčenie môže výrazne pomôcť, aby vracanie nebolo urputnejšie a urputnejšie.

Ak dieťa zvracia či má hnačku, často sa stáva, že je odporučené, aby nebolo dojčené a namiesto toho dostávalo rehydratačné roztoky či vodu po lyžičkách. Je to však nesprávne odporúčanie. Dojčenie má v takomto prípade pokračovať, materské mlieko obsahuje veľké množstvo vody a tiež rozličné iné látky v omnoho lepšom zložení ako rehydratačný roztok. Pri dojčenom dieťati teda treba zabezpečiť práve to, aby bolo i naďalej dojčené.

Odstavením teda bábätku teraz nielenže nepomôžete, ale aj by nedostalo tie protilátky a imunitné faktory, ktoré majú potenciál mu pomôcť zvládnuť ochorenie jednoduchšie. Navyše – ako sa budete starať o choré a umrnčané bábätko bez dojčenia? Ako ho uspíte, utíšite, ak ho bude bolieť bruško? Čas choroby rozhodne nie je čas na odstavenie alebo na to, aby mu dojčenie nebolo umožnené a už vôbec nie je dobrým časom pre podanie umelého mlieka, ktoré môže črevo bábätka poškodiť a zhoršiť tak priebeh hnačky aj rekonvalescenciu bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie pocas hnacky matky