Časté kojení

Daniela    30.08.2016, 12:53

Dobrý den, synovi bude šest měsíců, od narození ho plně kojím. Kojím kdykoliv si syn řekne. V horkých letních dnech přikládám častěji. Přikládám ho klidně i co dvě hodiny, hodinu, podle potřeby. Věřím, že kojení nemá pouze stravovací funkci. Věřím ve svou intuici, cit a lásku k synovi. Setkávám se však s nepochopením ze strany rodiny. Obviňují mne, že tak synovi škodím, zakládám mu na obezitu. Slyším, že mu míchám natrávené mlíčko s nenatráveným. Měla bych prý dodržovat intervaly po 3-4 hodinách. Na žízeň vodu nebo čaj. Je to velice nepříjemné a já už nemám sílu vysvětlovat nebo se dohadovat. Argumentuji tím, že mateřské mléko je tvořeno především vodou, je to nejlepší, co mohu synovi dát. Říkám, že kojení slouží také k uklidnění miminka, k uspání, k navázání vztahu s matkou. Uvádím příklad, že dospělí také nejedí v tříhodinových intervalech. Někdy mám hlad za hodinu, někdy za čtyři. Miminko přece není stroj. Syn je šťastné usměvavé a spokojené dítě, které nepláče. Nebo to opravdu dělám špatně?

Milá Danielo,

to, čo robíte, robíte dobre, a aj vaše úvahy v tomto smere sú správne. Pokračujte v dojčení tak, ako ste to robili doposiaľ. Vaše bábätko je podľa vašich slov už 6 mesiacov šťastné, usmievavé, spokojné bábätko, ktoré neplače, priberá, prospieva.

Celých tých 6 mesiacov dojčíte podľa jeho potrieb, využívate všetky funkcie dojčenia, nielen výživovú a výsledkom je spokojné bábätko, ktoré výborne prospieva. To, čo robíte zjavne funguje.

"Miešanie čerstvého mliečka s natráveným" nepredstavuje žiadny problém, tento koncept nemá žiadne opodstatnenie. Bábätko sa môže dojčiť opakovane kedykoľvek a nemusíte sa zaoberať tým, či nejaké mlieko v brušku má alebo nemá. Nie je dôvod, pre ktorý by ste nemohli k prsníku prisať bábätko hneď po tom, čo sa pred chvíľkou dojčilo. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste mali dodržiavať intervaly medzi dojčeniami. Nie je pravda, že dojčenie podľa potrieb bábätka spôsobuje obezitu. Presný opak je pravdou – dojčenie je prevenciou obezity. Mýty o obezite a dojčení pochádzajú najmä z medializácie tohto mýtu v českých médiách v roku 2014. Prečítajte si k tejto afére naše stanovisko:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/media-sme-obezita/

Len malá časť dojčenia sa týka materského mlieka. Zvyšok sa týka vytvárania vzťahu a starostlivosti o dieťatko. Je to spôsob uspávania, upokojovania a bábätku reguluje rôzne telesné funkcie. Pomáha dieťa lepšie spoznať a dokonalé poznanie je kľúčom k výchove, ktorá odráža konkrétne potreby dieťaťa a matky a neriadi sa podľa „zaručených“ postupov, ktoré pri iných deťoch môžu fungovať, ale toto konkrétne dieťa môže potrebovať iný prístup.

Robíte všetko tak, ako odporúčajú organizácie, ktoré sa venujú podpore zdravia a dojčenia – napr. Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá zdôrazňuje, že dojčenie podľa potrieb dieťaťa je kľúčové pre úspech v dojčení z dlhodobého hľadiska. Preto pokračovať v takomto dojčení aj po 6 mesiaci je veľmi dôležité pre to, aby dojčenie pokračovalo aj naďalej s ľahkosťou a aby aj naďalej bolo vašim pomocníkom v starostlivosti o dieťatko, prečítajte si k tomu tento článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Naďalej počúvajte svoju intuíciu. Jedna časť z toho, čo sa deje pri dojčení je to, že si dieťa vytvára vzťah s matkou a naopak matka s dieťaťom – trávia spolu dlhodobo veľké množstvo času vo fyzickom kontakte. Matka vníma jeho potreby a reaguje na ne.  Z hľadiska vzťahovej väzby dojčenie umožňuje matke sa spolu s dieťaťom vzájomne spoznávať. A poznanie dieťaťa je najkľúčovejšie pre výchovu. Vo výchove sa často hovorí o rôznych stratégiách, napríklad: keď sa udeje takéto správanie dieťaťa, má nasledovať takáto reakcia rodiča. Existuje však aj iná výchova než výchova založená na stratégiách a návodoch zvonka. Funguje dokonalé poznanie dieťaťa. Tí rodičia, ktorí začnú vzťah s dieťaťom takýmto fyzickým spôsobom a potom pokračujú kontaktom v ďalších mesiacoch a rokoch dojčením, nosením, spoločným spaním, môžu mať cielené a individuálne reakcie vzhľadom na to, ako dieťa poznajú. Nebudú používať rôzne stratégie či zaručené recepty z kníh a internetu, ktoré mechanicky opakujú niečo, čo by teoreticky mohlo fungovať pri iných deťoch. Rodičia si tak budú vo výchove oveľa istejší. Oni sami budú najväčší experti vo výchove svojho dieťaťa.

Dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku reguluje dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje hladiny stresových hormónov, prežívanie bolesti. Generácia matiek, ktoré nedojčili, má predstavu, že dojčenie je to isté, ako podanie mlieka fľašou. Nerozumejú tomu, prečo sa môže chcieť dieťa dojčiť, lebo je unavené alebo preto, že ho niečo bolí. Nehovoriac o tom, že dojčené bábätká sa správajú inak, ako je zvyknutá generácia matiek, ktoré svoje deti kŕmili umelou výživou aj pre zloženie materského mlieka.  Starostlivosť o bábätko v predstavách našej spoločnosti zahŕňa kŕmenie bábätka v určitých intervaloch, uspokojenie sacieho reflexu cumlíkom (dokonca do takej miery, že keď sa dieťa dojčí či uspáva na prsníku, tak sú ľudia, ktorí matke povedia, že dieťa používa jej prsník namiesto cumlíka), samostatné spanie v postieľke a v kočíku. Toto robila ešte predchádzajúca generácia s takmer všetkými deťmi, toto sme sa učili robiť počas celého detstva pri hre s bábikami.

Situácie, s ktorými sa stretávate vo svojom okolí, sú veľmi náročné pre mnohé dojčiace matky. Okolie, ktoré vám radí ohľadom dojčenia, vám odovzdáva informácie, ktoré sa sami dozvedeli pre starostlivosť o svoje deti a snaží sa vám pomôcť, aby ste spolu s bábätkom boli šťastní a dobre sa vám darilo. Rady, ktoré dostávate, však odrážajú skúsenosti, ktoré nepomáhali dojčeniu. Ak by tieto rady fungovali, pochádzala by generácia dnešných rodičov dojčená bez problémov. Pred 20-30 rokmi však deti dojčené neboli takmer vôbec. A to práve v dôsledku nesprávnej podpory dojčenia.

Ak chcete pokračovať v dojčení s podporou, odporúčame vám nájsť si svoju podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej získate podporu, povzbudenie a tipy od mamičiek, ktoré zažívajú podobný tlak zo strany rodiny, priateľov a známych.

Vašu otázku zverejníme aj na našom Facebooku a bude pre vás určite povzbudivé čítať reakcie iných mamičiek:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5000



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté kojení