Pridávanie teplého mlieka do chladeného - musím ho vyhodiť?

Ester    28.08.2016, 22:04

Dobry den. od septembra musim odchadzat 2x do tyzdna z domu na tri hodky (maly bude mat 3 mesiace, idem do prace, cize ho naozaj neviem vziat so sebou) a uz mesiac pravidelne odstriekavam, aby mal na ten cas mliecko... kedze nemozem odsavat, len odstriekavam a nabrat jednu jeho davku mi trva cely den. no a tak som to robila tak, ze som drzala mlieko v chladnicke a prilievala donho vzdy cerstvo odstriekane... a teraz som sa docitala, ze to sa nesmie, ze som ho mala predtym vzdy schladit a doliat az tak... no idem si vlasy vytrhat... asi kazda, co mala malo mliecka vie, ako tecu slzy, ked sa kusok vyleje a teraz by malo ist vyslovene aj o litre. neviem sa nikde docitat, co sa moze stat pri takomto prilievanie alebo preco je to zle. ak mu len klesnu nejake ziviny, tak ro sa da, ale ak sa tym skazi, tak to uz asi nie... viem pripadne nejako skontrolovat, ci sa pokazilo, ked ho rozmrazim? ja tu mesiac odstriekavam a teraz toto zistim, uplne ze do placu mi je z toho, to pri mojom mnozstve mlieka nieco odstriekat je fakt umenie a neviem si predstavit, ze to vsetko vyhodim... zamrazila som vzdy do menej ako 24 hod od prveho odstriekania a pri dolievani bolo vzdy tepleho menej ako chladeneho (napr. do 40 ml z chladnicky som doliala 20 ml odstriekanych). ak mu to mlieko naozaj nemozem dat, je nejaky iny sposob, ako ho vyuzit?

Milá Ester, 

takto zamrazené mlieko môžete bez obáv použiť, nie je dôvod na to, aby ste ho vyhodili. Nič nevhodné ste nespravili. Materské mlieko je vzhľadom na svoj vysoký obsah rozličných faktorov a látok mimoriadne odolné. Práve preto je paradoxné, že sa na jeho skladovanie v domácich podmienkach kladú neprimerané nároky, ktoré sú nepotrebné a zbytočné. 

Mlieko, ktoré ste skladovali vami opísaným spôsobom, je v poriadku. Je dobré vedieť, že materské mlieko má po rozmrazení inú chuť a vôňu ako čerstvé mlieko. Je to spôsobené pôsobením niektorých enzýmov v materskom mlieku, ktoré pomáhajú jeho tráveniu. Toto je dobrý proces, ale niekedy spôsobí, že matky po jeho rozmrazení majú dojem, že sa mlieko "pokazilo", hoci to tak nie je.

Odporúčame vám predísť zmäteniu fľašou tým, že by v čase vašej neprítomnosti bábätko kŕmili odsatým mliekom z pohárika podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Takisto je možné preklenúť dlhšie obdobie odlúčenia príkrmami, ktoré sú v tomto veku lepším riešením, ako podávať umelé mlieko alebo používanie fľaše. Kŕmenie jedlom je tým najlepším riešením, ak by všetko to, čo sme predtým popísali nestačilo. Do príkrmov je možné zamiešať vaše odstriekané mlieko, ak by ste si chceli odsávať alebo odstrekovať mlieko. Takže môže osoba, ktorá sa bude o dieťatko starať, dať dieťatku dať jedlo, je jedno, v akom čase. Môže mu dávať rozmixovanú zeleninu ako aj mnohé ďalšie veci podľa záujmu vášho dieťatka, obilniny, ovocie, zemiaky a podobne.

Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=293

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=132



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pridávanie teplého mlieka do chladeného - musím ho vyhodiť?