Hospitalizácia matky a pokračovanie v dojceni

petra    09.09.2016, 19:54

Dobry deň, Mám 7 mesacnu dcérku a podozrenie na zápal slepého čreva. Dcérka je plne dojčena ( on demand, kazdych 30 minút) a maximálne na mňa naviazaná. Na vašej stránke som sa dočítala, že pri hospitalizácii matky je možné požadovať hospitalizaciu aj s dieťaťom. Chcela by som sa opýtať, aká je realita? Aké sú vase skúsenosti napr v Bratislavských nemocniciach? Podarilo sa už nejakej matke vybaviť takúto hospitalizaciu? Ja som sa pýtala viacerých mamičiek aj zdravotníkov a nikto ešte o tom nepočul. Samozrejme alternatíva nosenia dieťatka na dojčenie manželom tiež prichádza do úvahy, ale dcérka ešte s nikým nebola dlhšie ako 30 minút, nehovoriac o spaní v noci, kedy ju dojcim aj 8x ak si to vyzaduje. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Petra,

dojčiaca matka má skutočne nárok na hospitalizáciu spolu s dojčeným dieťaťom a sprevádzajúcou osobou, ktorá sa bude o dieťa starať. Samozrejme, že prostredie v našich nemocniciach v tejto otázke stále funguje podobne ako pred mnohými rokmi, to však neznamená, že toto nie je možné. Máme skúsenosti s matkami, ktorým sa to podarilo. Je pravda, že na svojom práve museli trvať a skutočne intenzívne oňho žiadať. Dojčenie je dôležité pre zdravie vášho bábätka aj pre vaše zdravie. Malo by byť snahou zdravotníkov, aby dojčenie podporovali nielen slovne, ale aj prakticky, napríklad v situácii, akou je vaša, v ktorej pri oddelení matky od bábätka hrozí ohrozenie dojčenia a predčasné odstavenie bábätka so všetkými rizikami, ktoré to prináša pre jeho aj vaše zdravie.

Vašu otázku uverejníme aj na našej Facebookovej stránke a je možné, že ostatní čitatelia prispejú svojimi tipmi ohľadne toho, kde sa im toto poradilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hospitalizácia matky a pokračovanie v dojceni