Malo mlieka,alebo slabé mlieko?

Andrea    08.09.2016, 16:35

Dobrý den. Dcéra ma 5 mesiace je plne dojcena,neprikrmujem. Dojčím v podstate na požiadanie. Posledný tyzden sa mi zdá ako by bola stale hladna. V noci mi spala aj 5 hodin vkuse teraz sa mi budí v noci každé dve hodiny,cez den papa tiež asi častejšie,niekedy však musim dat oba prsníky lebo na jednom ked sa napapa začne plakat az potom pri druhom sa ukľudní. Doteraz som však kojila iba z jedného na jedno papanie. Je možné ze mi mlieko dochádza alebo je slabé? Pokial to nie je nutne nerada by som dokrmovala. Alebo moze byt ze je idu zúbky?Ruky si papa vkuse a aj sliní. Ďakujem za odpoved.

Milá Andrea,

to, čo píšete môžete predstavovať normálne správanie dojčeného bábätka. Na vašu otázku však nie je možné odpovedať prostredníctvom internetu. To, čo opisujete, môže rovnako dobre znamenať, že je všetko v poriadku ale nie je možné ani vylúčiť možnosť, že bábätko skutočne potrebuje zvýšiť príjem materského mlieka. Je úplne v poriadku, ak bábätko pije z oboch prsnikov, a pre tvorbu mlieka je dobré, aby bábätko malo šancu prisať sa na oba prsníky alebo ich aj viacnásobne vystriedať, ak má záujem.

Samotný fakt, že bábätko sa začalo v noci častejšie budiť, je možné okolo 5 mesiaca veku predpokladať, je to bežné a normálne. Spánok bábätiek sa s vekom mení. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov.

Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj dieťa vyspíte lepšie. Ak navyše máte dieťatko blízko seba alebo pri sebe v posteli, je aj pre vás takto jednoduchšie dojčiť dieťa v polospánku, pretože pri dojčení rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné, pretože si takto vytvoríte podmienky, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu. Vaše dieťa sa raz prestane budiť, aj bez toho, aby ste ho učili zaspať či prespať celú noc. Naučí sa to rovnako, ako sa samo naučí chodiť. Naozaj.

Rovnako samotný fakt, že bábätko sa začalo cez deň dojčiť častejšie a že potrebuje prsníky vystriedať, inak plače, nemusí vôbec nič znamenať. Pre dojčenie neplatia pravidlá. Ak vám doteraz vyhovovalo dojčenie len z jedného prsníka, neznamená to, že to tak ostane. Pre staršie bábätká je naopak typické, že striedajú prsníky, staršie deti sa typicky počas jedného dojčenia dojčia striedavo mnohokrát z oboch prsníkov. Práve naopak - dodržiavanie pravidla o jednom prsníku na jedno dojčenie pre mnohé matky znamená postupné znižovanie tvorby mlieka a to sa môže prejaviť nespokojnosťou bábätka pri dojčení a neskôr aj nedostatočným priberaním.

Preto by vo vašom prípade bolo kľúčové pozrieť sa spoločne s poradkyňou pri dojčení na dojčenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou by ste vyhodnotili pitie bábätka, poradkyňa by vás naučila rozlíšiť, kedy bábätko saje bez pitia a kedy jeho pohyby pri dojčení znamenajú pitie a naučila by vás ako vyhodnotiť, či je pitie dostatočne výdatné a vyhodnotiť správanie bábätka pri dojčení. Toto je kľúčové pre to, ako vo vašej situácii postupovať ďalej.

Je tiež dobré vedieť, že túto situáciu nemôže spôsobovať "slabé mlieko". Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. To, že sa mení jeho vzhľad, je normálne a neznamená to, že bábätko menej zasýti. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé. Ak ho bábätká prijímajú dostatok, tak je pre ne v plnej miere postačujúce. Môžete si byť istá, že vaše mlieko je v poriadku.

Ak by sa ukázalo, že toto bábätko skutočne nezískava dostatok mlieka, prvou voľbou riešenia by nemalo byť dokrmovanie, nehovoriac o tom, že dokrmovanie umelým mliekom v tejto situácii považuje Svetová zdravotnícka za škodlivé a zbytočné a že ak by sa skutočne nepodarilo nijako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, je vhodnejšie ho v tejto situácii začať prikrmovať tuhou stravou. Pred týmto krokom by však bolo potrebné ešte urobiť všetky potrebné kroky pre zvýšenie príjmu materského mlieka.

Tieto kroky podrobne popisuje tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Pre realizáciu týchto krokov by ste mali byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, aby ste dostali na mieru šité odporúčania.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malo mlieka,alebo slabé mlieko?