Pomaly tok mlieka

Dagmara    09.09.2016, 19:05

Dobry den. Chcem sa opytat, mam 3mesacnu dceru vylucne dojcenu. No mame problem.Posledne tri dni pri dojceni prvych 5 minut pekne papa no potom sa zacne vrtiet,natahovat,plakat. Tak ju necham odgrgnut dam jej druhy prsnik a situacia sa opakuje. Moze to byt,zr sa mi spomalil tok mlieka? Alebo mlieko stracam? Mala by som ju zacat dokrmovat? V noci zatial pekne spi od vecera do rana. Dakujem pekne za vasu odpoved.

Milá Dagmara,

v tejto situácii je možné urobiť kroky, vďaka ktorým by sa zvýšil príjem mlieka zo strany bábätka tak, aby mohlo byť naďalej výlučne dojčené a je vysoko pravdepodobné, že tieto kroky by zlepšili aj nespokojné správanie bábätka pri dojčení. Tieto kroky je dôležité robiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá by sa na dojčenie pozrela a vedela by presnejšie posúdiť, čo sa deje:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Správanie bábätka pri dojčení, pri ktorom je počuť tráviace pochody v brušku a bábätko sa pri dojčení odťahuje, naťahuje bradavku, odsaje sa, znova sa prisáva, plače a odmieta sa prisať úplne sa často vyhodnocuje ako bolesť bruška, pretože to tak vyzerá. Ak sa však toto správanie vyhodnocuje spoločne s pozorovaním dojčenia a pitia na prsníku, potom je vo veľkej väčšine prípadov zjavné, že toto správanie najčastejšie súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Typický čas, kedy sa toto správanie začne akútnejšie prejavovať, je okolo 2-3 mesiaca a tiež je typické, že toto správanie je výraznejšie poobede a večer, kedy je už bábätko unavené a menej tolerantné a takisto je typické, že je toto správanie menej výrazné v čase, kedy je bábätko v polospánku – pri precitaní alebo napr. pri dojčení v noci.

Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali prejsť možné príčiny zníženia tvorby mlieka, okrem nesprávneho prisatia. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Spoločne s poradkyňou by ste mali urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a správne prisatie je kľúčové preto, aby sa začali bradavky hojiť a postupne prestali bolieť. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Je však vysoko pravdepodobné, že ak urobíte kroky pre zlepšenie prisatia a zvýšenie príjmu mlieka spolu so zvýšením tvorby mlieka, dokrmovanie nebude potrebné.

3) V tejto situácii je kľúčový krok zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Tipy pre zintenzívnenie fyzického kontaktu s dieťaťom:
•Buďte stále s dieťaťom.
•Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
•Spite s ním v posteli.
•Umožnite mu kontakt koža na kožu.
•Okúpte sa s ním.
•Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
•Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
•Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
•Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď. Naučte sa spoločne s poradkyňou, ako mu po prisatí pomôcť zvýšiť príjem mlieka.
•Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
•Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
•Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pomaly tok mlieka