Liek od bolesti pred zavedenim vnutromaternicoveho telieska

Mirka    09.09.2016, 18:29

Dobry den, aky liek od bolesti pred zavedenim vnutromaternicoveho telieska si mozem dat, ak dojcim? Predpokladam, ze paralen asi velmi ucinny nebude. Dakujem.

Milá Mirka,

z hľadiska dojčenia si môžete dať akýkoľvek voľnopredajný liek od bolesti, napríklad Paralen ako aj ibuprofen či diklofenak, v bežnom dávkovaní pre dospelého človeka.

Z hľadiska dojčenia tiež skúste zvážiť v prípade, že vám budú zavádzať vnútromaternicové teliesko vylučujúce hormóny, že takéto teliesko v drvivej väčšine prípadov zníži tvorbu materského mlieka. Toto môže byť problém najmä pri menšom bábätku. Ak je vaše dieťa staršie ako 1,5 roka - 2 roky, je možné, že toto už problém spôsobovať nemusí, hoci ani pri staršom dieťati to nie je možné vylúčiť.

Preto v prípade, že by pre vás platilo, že zníženie tvorby materského mlieka, by mohlo spôsobiť predčasné odstavenie, pokúste sa tiež zvážiť to, že existujú aj iné spôsoby predchádzania tehotenstvu. V dnešnej dobe existujú vysoko spoľahlivé metódy prirodzeného plánovania rodiny - pozrite si viac na stránke www.plodar.sk. Súčasne by ste tak vedeli používať metódu, ktorá by vám poskytla vyššiu spoľahlivosť pri snahe neotehotnieť, než je hormonálna antikoncepcia, bez nežiaducich účinkov, ktoré sa s jej používaním spájajú (pre dojčenie je najväčšie riziko zníženie tvorby mlieka, ktoré hormonálna antikoncepcia spôsobuje pri mnohých matkách).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Liek od bolesti pred zavedenim vnutromaternicoveho telieska