Kojenie a mezokain

Alexandra    16.09.2016, 16:03

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či mi môže chirurg dať lokálne anestetikum mezokain keď mám dvojmesačné bábätko a len kojim (na požiadanie a dosť často). Potrebujem to pri zákroku na palcoch na nohách. Chirurg povedal že mi to nemôže pichnúť keď kojim. Ďakujem za pomoc

Milá Alexandra,

všetky lokálne anestetiká (mezocain, lidocain) sú úplne bezpečné a bez obáv môžete dojčiť hneď po zákroku. Je zbytočné prestať dojčiť, pripravovať si dopredu mlieko alebo mlieko odstriekavať po zákroku. Môžete dojčiť okamžite po zákroku.

Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli podstúpiť zákrok v lokálnej anestéze, ak dojčíte. Počas dojčenia môžete absolvovať aj celkovú anestézu, ktorú napr. často dostávajú aj ženy počas cisárskeho rezu, po ktorom môžu okamžite po prebudení dojčiť bábätko. Pri lokálnej aplikácii navyše anestetikum ostáva v mieste vpichu a do krvného obehu sa nedostane takmer nič, čo znamená, že materské mlieko nebude obsahovať vôbec nič. Nie je dôvod nedojčiť alebo odkladať zákrok len preto, že dojčíte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a mezokain