Co po odstaveni kojenia: UM, kravske alebo kozacie mlieko?

Božena    15.09.2016, 16:14

Dobrý den, chcela by som sa opýtať ako mam dalej pokracovat po odstaveni kojenia. Z dovodu vybratia mandli, musim odstavit dcerku ktora ma 21mesiacov. Nas pediater mi povedal, ze by som mala davat teraz UM, ze je lepsie ako kravske mlieko. Kravske mlieko ma vysoky obsah Na, malo vitaminu A, D, a deticky su viacej sikovnejsie - vyskum tak ukazal. Citala som ze kozie mlieko sa viacej podoba materskemu?? Zaujimal by ma vas nazor ktore je najlepsie davat dietatku po ukonceni kojenia:UM, kravske ci kozacie mlieko?? Vopred ďakujem a prajem pekny den ;-) S pozdravom Boba

Milá Božena,

matky sa často dozvedajú, že je nevyhnutné dieťa odstaviť v situáciách, keď to tak v skutočnosti nie je. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by kvôli výberu mandlí nemalo byť dieťa dojčené. Dojčenie nespôsobuje zväčšenie mandlí, nespôsobuje žiadne komplikácie s ohľadom na tento stav pre dieťa, ani jeho matku. Najčastejším dôvodom, pre ktorý sa matky vo vašej situácii dozvedia, že treba dieťa odstaviť, je jediný fakt - dojčenie starších detí sa v našej spoločnosti nepovažuje za normálne, naopak, mnohí ľudia, aj z radu zdravotníkov, nesprávne považujú dojčenie dieťaťa staršieho ako rok za škodlivé a akýkoľvek zdravotný či iný problém dieťaťa (alebo matky) vnímajú ako výbornú príležitosť dieťa "konečne" odstaviť.

Vaše dieťa môže a má byť dojčené aj naďalej. Čokoľvek iné ešte aj teraz preňho predstavuje riziká. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Žiadne mlieko - kravské, umelé kravské mlieko ani kozie mlieko by dieťa po 6 mesiaci nemalo dostávať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Toto hovorí Svetová zdravotnícka organizácia v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

v ktorom považuje podávanie umelého mlieka deťom v tomto veku za "škodlivé a zbytočné".

Je absolútnym paradoxom, že umelé mlieko sa po 1. roku života (a často až do 3. roku života) prezentuje ako nevyhnutnosť, pričom materské mlieko (ktoré mimochodom na rozdiel od umelého mlieka obsahuje viac ako tisíc rozličných látok, vitamínov, minerálov, imunitných faktorov a podobne) sa za nevyhnutnosť nepovažuje. Ak niekto považuje podávanie umelého mlieko po 1. roku za nevyhnutné, tak by mal v prvom rade pomáhať deťom v dojčení.

Vaše dieťatko môže byť a má byť dojčené aj popri riešení jeho zdravotných problémov. Môže byť dojčené až posledných dvoch hodín pred operáciou - prečítajte si k tejto téme túto odpoveď z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3517

a pokračovať v dojčení môžete hneď po operácii, keď sa na to bude dieťatko cítiť. Pokračovať v dojčení môže byť v tejto situácii nesmierne dôležité - dieťa v 21 mesiacoch práve v tomto čase dostáva v materskom mlieku viac imunitných látok, než v prvom roku života a dojčením ho mu pomôžete znížiť riziko, že ochorie pred operáciou alebo po operácii a dojčenie ako také významne pomôže dieťatku upokojiť sa v nemocničnom prostredí, jednoducho zaspať, získať z materského mlieka potrebné živiny a tekutiny v čase, kedy nebude chcieť jesť. Dojčenie pomôže aj vám upokojiť sa v situácii, kedy sa budete báť o svoje dieťatko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Co po odstaveni kojenia: UM, kravske alebo kozacie mlieko?