Boleni briska a nepravidelna stolice

Jana    16.09.2016, 16:11

Dobry den. Detatku je 5m a je plne kojeno. Od 2m jej boli brisko a trpi namernou plynatosti. Preckali jsme to s tim,ze se jedna o koliku. Bolest briska pokracuje. Detatko se budi ze spanku bolesti,snazi se ulevit. Marne. I 5x za noc. Pres den take. Narusuje to spanek. Stolice cca 1x za 5 dni uz od 2.mesice. pry vice nez 3h.placi a krouceni a kopani miminku zavedeme rektalni rourku. Stolice je vlmi tuha a je ji hodne-velmi hodne. Pak z ni tece voda. Davame probiotika,snazila jsem se o ruzne diety (vypozorovat,co ji nedela dobre). S manzelem netrpime na zadnou alergii. Muzete mi,prosim,poradit, jak ji ulevit, aby ji uz netrapilo brisko? Moc dekuji!!!

Milá Jano,

bolo by potrebné posúdiť, čo presne sa vo vašom prípade deje a zistiť, ako vyzerá situácia pri prebudení a čo bábätko robí. Niekedy sa napríklad bábätko môže zobudiť a začať veľmi plakať, môže naťahovať nožičky, očervenieť v tváričke a napriek tomu to neznamená, že toto musí súvisieť s problémom so stolicou. Tieto príznaky môžu mať aj iný dôvod.

V situácii, ktorú popisujete, je z hľadiska dojčenia dôležité skontrolovať, čo sa deje s dojčením - ako výdatne bábätko pri dojčení pije, ako sa pri dojčení správa. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa spolu naučili rozlíšiť pitie a vyhodnotiť ho v kontexte správania sa bábätka pri dojčení. V prípade, že bábätko bude dobre piť, tak potom sa táto situácia netýka dojčenia ako takého. 

Bolo byť tiež zaujímavé vedieť, ako presne vyzerá stolica vašej dcérky. Pretože hovoríte o tuhej stolici. Dojčené bábätká však nemávajú zápchu - ak zápchu definujeme ako tvrdú alebo dokonca formovanú stolicu. Má teda vaše bábätko tvrdú formovanú stolicu? Rektálna rúrka často dočasne pomôže zmierniť plač bábätka, ale z dlhodobého hľadiska nie je jej pravidelné používanie systémovým riešením. Skôr je potrebné pozrieť sa na to, čo presne sa deje, ako sa bábätko správa, či jeho správanie skutočne súvisí s vyprázdňovaním a trávením (je to možno prekvapivé, ale možno je príčina úplne niekde inde). Bolo by dobré, aby toto osobne videla laktačná poradkyňa, ktorá by sa na toto mohla pozrieť komplexnejšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Boleni briska a nepravidelna stolice