Úbytok materského mlieka

Nikoleta    16.09.2016, 16:04

Dobrý deň Nas Jakub ma dnes presne 6 týždňov. Je plne kojeny. V noci ma ale postihla nejaka viróza. Zvracanie a hnačky. Rano som si všimla značný úbytok mlieka v prsnikoch. Bradavky ma nebolia a prsníky tiez nie. Ked som odsavala odsávačku nebol problém z jedného prsníka odsat 160ml. Teraz mam problém odsat 140ml ale dokopy z oboch prsníkov. Nasadila som senovku Grécku a benedikt lekársky ale zmenu nejak nevidím. Je pravda ze žalúdok mam ako na kolotoči a za cely den som zjedla dva suché rožky a vypila som asi len pól litra vody. Je možné ze mliecko sa začne znova vytvárať alebo ho stratím úplne? Su nejaké triky alebo možnosti mlieko znova rozbehnúť?

Milá Nikoleta,

hnačky a zvracanie, aj keď sú spojené s nechuťou na jedlo, by nemali spôsobiť zníženie tvorby mlieka. Ale ak ste mali vysoké teploty, tak je zníženie tvorby mlieka niekedy možné. Zároveň však môžno nepotrebujete nič iné len pokračovať v dojčení a o chvíľu sa budete cítiť lepšie a všetko sa vráti do normálu. Keď sa vám vráti chuť do jedla, z hľadiska liečby hnačky a vracania začnite jesť to, na čo máte chuť, nemusíte držať žiadnu špeciálnu diétu.
Ak by ste skutočne mali pocit, že sa tvorba mlieka znížila, tak v takýchto prípadoch je opodstatnené zvýšiť tvorbu mlieka. Obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli aké možnosti máte okrem byliniek pre zvýšenie tvorby mlieka. Senovka grécka a benedikt lekársky väčšinou nezvýšia tvorbu mlieka v priebehu pár hodín, skúste týmto bylinkám dať viac času. Tento dokument síce nehovorí presne o vašej otázke, ale kroky z neho na zvýšenie tvorby mlieka môžete vo vašom prípade aplikovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

A ešte vo všeobecnosti je dobré podotknúť, že aj počas hnačiek aj vracania (matky či dieťaťa) je dôležité pokračovať v dojčení.

Pokúste sa teraz stráviť s bábätkom čo najviac času v kontakte koža na kožu, ponúkať mu prsník, aby sa malo možnosť dojčiť častejšie. Pri dojčení prsník stláčajte, aby bábätko získalo ešte viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Úbytok materského mlieka