Vláknina

Miroslava    24.10.2016, 09:38

Dobrý deň, som mamou 8. mesačnej dcéry, dojčenej na požiadanie Začali sme už (od 6.mesiaca) zavádzať aj prvé príkrmy (zeleninové, ovocné, zelenina plus obilnina). Rada by som sa opýtala, či môžem pre svoje potreby (tráviace ťažkosti - celiatička) zaradiť do svojej stravy produkt dvojitá celuloza. Obsahuje nerozpustnú buničinu z kukurice, rozpustnú buničinu z plodov a lístia hlohu,dextrín a stearínovo kyslý horčík. Je to v podstate vláknina a obávam sa nadúvania u dcérky. Ešte máva občas problémy tohto charakteru aj bez toho, aby som tento produkt užívala. Nič nafukujúce (strukoviny, kyslu kapustu) som do stravy ešte nezaradila ani sebe ani jej. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Milá Miroslava,

materské mlieko neobsahuje vlákninu a vláknina, ktorú matka skonzumuje, sa nedostáva do materského mlieka. Z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli tento prípravok používať. Tento prípravok je len vláknina, ktorá sa nijako do materského mlieka nedostáva, a z hľadiska dojčenia je úplne jedno, v akej forme ju užívate.

O strave matky počas dojčenia sa hovorí množstvo mýtov, jeden z nich je, že matka počas dojčenia nesmie konzumovať celý zoznam "zakázaných" potravín. V drvivej väčšine prípadov je príčina plaču bábätka inde, než v matkinej strave, ale keďže bábätká plačú často, vždy sa dokáže spojiť niektorý plač s konzumáciou "zakázanej" potraviny. V skutočnosti nemá zmysel, aby ste paušálne obmedzovali akúkoľvek potravinu. Dojčiace matky bežne konzumujú a môžu konzumovať strukoviny, aj kyslú kapustu. Na vylúčenie akejkoľvek potraviny je potrebný konkrétny dôvod, netreba niektoré potraviny preventívne či paušálne vylučovať.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok