Menstruacia pocas dojcenia

beata    18.09.2016, 22:27

Dobry den,som 2 a pol mesiaca po prirodzenom porode a dostala som menzes.iba dojcim,nedokrmujem.moze to ovplyvnit dojcenie?zda sa mi,ze sa mi zmensili prsia.v noci nedojcim,lebo malinka spi cca od 21-tej do 5 rana.mam ist gynekologovi,ci je to v poriadku?som prvorodicka,no nechcela by som prist o mliecko.dakujem za radu.

Milá Beáta,

to, že matka dostane menštruáciu, neznamená aicky, že stráca mlieko. Nerobte si zbytočné obavy. Matky môžu naďalej bez problémov dojčiť, aj potom, čo dostanú menštruáciu. Pomerne málo mamičiek dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je možné, aby ste takto skoro menštruáciu dostali (a nie je to dôvod pre kontrolu u gynekológa), rovnako ako môže byť úplne normálne, ak sa matke nevráti menštruácia aj neskôr, napr. až po 2. roku života dieťaťa.

Ak je všetko ostatné s dojčením v poriadku, tak menštruácia nijako neovplyvňuje dojčenie. Kľúčové pre zodpovedanie vašej otázky teda je, či je všetko s dojčením v poriadku. Prečítajte si úvod tohto článku, v ktorom mamičky popisujú ako sa ich bábätká správajú, keď sa znížila tvorba mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak sa dojčenie vášho bábätka spája so správaním, aké ste si prečítali v úvode článku a toto správanie sa začína vyskytovať pravidelne, najmä poobede a večer, potom je možné, že sa znížila tvorba mlieka a jedným z prejavov zníženia tvorby mlieka môže byť skorý návrat menštruácie.

Môže byť normálne aj to, ak bábätko v tomto veku prespí skoro celú noc - o to dôležitejšie však je, aby získavalo dostatok mlieka počas dňa. Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne, ktorá hovorí o situácii, kedy sa bábätko v noci nedojčí:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=44

Ak si chcete byť naozaj istá, môžete sa dohodnúť na osobnej návšteve s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou by ste spoločne pozorovali dojčenie, pitie bábätka a jeho správanie pri dojčení. Ak bábätko získava počas dňa dostatok mlieka a jeho správanie pri dojčení neodráža reakciu bábätka na znížený tok mlieka, potom je všetko v poriadku. A ak sa deje s dojčením niečo, čoho prejavom môže byť návrat menštruácie, potom existujú kroky, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka a zlepšiť dojčenie - tieto kroky by ste mali robiť v osobnom kontakte s poradkyňou.

Pokiaľ bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka a správa sa spokojne, neznamená návrat menštruácie, aj keď je takýto skorý, vôbec nič pre dojčenie. Pokračujte v dojčení tak, ako to bábätko potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menstruacia pocas dojcenia