Malo mlieka

Petra    20.09.2016, 08:39

Dobry den moja dcerka ma 4 mesiace do 3 mesiacov bola plne dojcena no zhruba od troch mesiacov sme zacali davat aj umele mlieko lebo po hodine uz bola zase hladna teraz prsnik odmieta alebo sa hra takze jej davam len UM asi druhy tyzden.Snazim sa aspon odsavat a viac ako 40ml z oboch prsnikov neodsajem...chcem sa spytat ci je mozne tvorbu mlieka este zvysit a ci je pitie tekutin naozaj take dolezite pri tvorbe mlieka? Dakujem

Milá Petra,

vo vašej situácii je možné urobiť viaceré kroky, ktoré by pomohli zvýšiť tvorbu materského mlieka a ktoré by mohli prilákať bábätko naspäť k prsníku. So všetkými krokmi vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou by ste mohli urobiť tieto kroky:

a) Zvýšiť tvorbu mlieka.

Poradkyňa pri dojčení s vami prejde, aké možnosti máte pre zvýšenie tvorby mlieka. Pitie tekutín neovplyvňuje tvorbu mlieka. Pite len také množstvá tekutín, aké potrebujete, aby ste sa cítili dobre.
b) Prestať používať fľašku. Existujú spôsoby, ako kŕmiť bábätko iným spôsobom ako fľaškou.
c) Naučiť sa, ako je možné bábätko znovu prisať na prsník.

Odporúčame vám teda uskutočniť nasledovné kroky:

1) Môže vám pomôcť, ak sa naučíte, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätko má problém prisávať a získavať dostatok mlieka na prsníku.

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

2) Aby ste sa vyhli fľaši, potrebujete sa naučiť kŕmiť bábätko iným spôsobom, ak by nebolo ochotné sa prisávať k prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Navyše existujú spôsoby, ako bábätko prilákať k tomu, aby bolo ochotné sa prisávať na prsník. Spoločne s poradkyňou by napr. mohlo fungovať, ak by ste sa pokúsili bábätko prisať v polospánku, napr. ak sa bude zobúdzať vo vašom náručí a prisať ho na prsník spoločne s cievkou tzv. laktačnej pomôcky, ktorou by ste zabezpečili hneď od začiatku dobrý tok mlieka na prsníku a to by mohlo pomôcť bábätko udržať na prsníku. Ako konkrétne postupovať, nájdete podrobne rozpísané v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Okrem toho keďže ide o 4-mesačné bábätko, v medzičase, kým sa zvýši tvorba materského mlieka  – je najlepším riešením podávanie príkrmov; toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii je možné začať nahrádzať príkrmami. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť kalorické príkrmy (čiže čerstvé jedlo), ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Podávanie jedla je oveľa vhodnejšie ako podávanie umelého mlieka z viacerých dôvodov:

a) jedlo sa dá podávať lyžičkou alebo prstom matky a nie je potrebné použitie fľašky
b) čerstvé jedlo v tomto veku je vhodnejšie ako sušené umelé mlieko, pretože obsahuje čerstvé suroviny ako aj vitamíny a minerály 
c) dôvodom podávania príkrmov je tiež to, aby sa zvýšil kalorický príjem dieťatka, čo mu môže pomôcť v tom, aby bolo ochotné sa prisávať a piť z prsníka

Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie, čo je o dôvod naviac, aby ste prešli z dokrmovania fľašou na prikrmovanie tuhou stravou, kalorickým jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

3) Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

4) V tejto situácii je rozhodujúca aj vynikajúca tvorba mlieka. Odporúčame vám v kontakte s poradkyňou pri dojčení prejsť, aké máte možnosti, pre zvýšenie tvorby mlieka. V tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/zvysenie-prisunu-mm/

nájdete návod, ako zvýšiť tvorbu mlieka, začnite užívať prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka, ktoré spomína bod 1 v časti „Stále to nefunguje“.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmi si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Ak budete s bábätkom v kontakte koža na kožu, nechajte ho, nech zažíva pri prsníku príjemné chvíle, nech v kontakte s prsníkom spinká, je možné, že keď sa vyspí, začne samo hľadať prsník po zobudení, prípadne mu môžete skúsiť ponúknuť prsník sama, hneď ako sa začne precitať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok