Veľa mliečka a dieťatko chce večer dlho sať

Monika    22.09.2016, 10:35

Dobrý den, Pred týždnom sa nám narodila dcérka a krásne sa prisala, mám veľa mlieka a cez den sa napapá tak za pol hodinku, ale večer od tej 21.00 do 23.00 by chcela stále piť mliečko a dávam ju aj počas dojčení odgrgnúť, ale aj tak 3 hodiny dojčiť ju nemôžem, snažíme sa ju celá rodinka nejako zabaviť, ale ona stále hladá prsník, čo mám robiť, včera som jej dala taký cumlík od chicco, joj hrozne silno tahala a potom zaspala, lutujem ju že sa tak morduje, no neviem, čo mám s tým urobiť. Prosím Vás veľmi pekne keby ste mi mohli poradiť bola by som Vám veľmi vďačná

Milá Monika,

je úplne v poriadku, ak priberajúce bábätko, ktoré výdatne pije na prsníku, chce byť na prsník veľmi často a je pomerne typické, ak chce byť často a dlho na prsníku večer.

Večer môže byť pre mnohé bábätká náročný. Je bežné, že približne v tomto čase sa všetky bábätká chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“. Nahradiť v tomto čase prsník cumlíkom prináša pre dojčenie určité riziká z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska.  Prečítajte si v tomto článku podrobné vysvetlenie k tomu, prečo cumlíky môžu ohrozovať dojčenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Hľadajte iné stratégie, ako bábätku pomôcť zaspať, než je použitie cumlíka. Pokúste sa spojiť dojčenie s nosením, prípadne dojčenie s pohybom, rytmickým hojdaním. Je typické, že vo večerných hodinách potrebuje bábätko po celom dni intenzívnejšie podnety pre to, aby bolo schopné zaspať. Navštívte podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

na ktorej nájdete mamičky v podobnej situácii, budete si môcť vypočuť ich tipy, ako zvládať takéto situácii, nájdete podporu a povzbudenie. Vaše bábätko je maličké, o pár dní sa bude správať inak, o pár týždňov bude úplne iné. To, že chce byť teraz na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí, často nielen večer ale pri mnohých bábätkách aj počas dňa. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. To, že dcérku priložíte na prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia plne využívate. Dojčenie vám tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin. Toto sa postupne bude meniť, vaša dcérka vyrastie a prirodzene ho začnú zaujímať mnohé iné veci, prirodzene si nájde spôsoby, ako sa upokojiť a ako vnímať veci, a to všetko vďaka istote, ktorú teraz nadobudla pri dojčení. Dojčenie jej dá základ na to, aby neskôr v živote mohla byť nezávislá a samostatná, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávila pri dojčení a ktoré jej dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jej ťažkosti. Nájdite preto spôsoby, ako umožniť dcérke, aby sa dojčila podľa svojich potrieb, a aby ste zároveň dokázali napĺňať svoje potreby.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Veľa mliečka a dieťatko chce večer dlho sať