Kukuricne chrumky

Kristina    24.10.2016, 05:42

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadne kukuričných chrumiek, či je vhodné ich 9 mesačnému dieťaťu dávať, alebo nie. Ak nie, vedeli by ste mi poradiť čo by som mu mohla dať na mlsanie/prerezávanie zúbkov? Dozvedela som sa, že tieto kukuričné chrumky aj keď sú bez príchute nie su pre kojencov vhodné. Vraj obsahujú vysoký glykemicky index a dieťa je po nich hladné a nie je to ani vhodné pre jeho čerevá. A mala by som ešte jeden dotaz ohľadne prikrmovania. Keď podávam príkrm syn pri jedení veľmi prská, síce papá, ale po každej zjedenej lyžicke zacne prskať, vedeli by ste mi poradiť, ako ho to odnaučiť? Veľmi pekne ďakujem.

Milá Kristína,

z hľadiska dojčenia je po skončení výlučného dojčenia a začatí zavádzania príkrmov dôležité toto:

- dojčenie je veľmi dôležité a je ho potrebné popri príkrmoch naďalej udržiavať, pokojne nadojčite dieťa vtedy, keď má chuť - pred jedlom, po jedle, medzi jedlami, atď.

- neznižujte počet dojčení, príkrmy sa k dojčeniu pridávajú, nenahrádza sa nimi dojčenie

- príkrmy nemajú vytlačiť dojčenie, obzvlášť nie do takej miery, že dieťa začne jednotlivé dojčenia odmietať

- materské mlieko je dôležitou súčasťou výživy, je nenahraditeľné aj v tomto veku, a pokrýva potrebu mnohých látok, ktoré mnohé deti v tomto veku ešte nejedia v dostatočnom množstve, pričom zároveň obsahuje množstvo jedinečných látok

- dojčenie aktívne dieťaťu ponúkajte, ak si ho samo nepýta, tak, aby bolo dojčené dostatočne často a dostatočne výdatne; snaha dostať sa na čo najmenší počet dojčení za deň, prípadne snaha odstrániť nočné dojčenie skôr, ako je na to dieťa pripravené, niekedy môže vyústiť v predčasné odstavenie dieťaťa

- ak sa počet dojčení príliš zníži, hľadať príčinu, odstrániť ju

Bábätká by mali konzumovať čerstvé, rodinné jedlá. Otázka toho, ktoré potraviny a v akom spracovaní má bábätko konzumovať je otázka vašej spotrebiteľskej voľby a zásad zdravého stravovania. Je však možné nájsť potraviny, ktoré dieťa bude oblizovať či obhrýzať a ktoré zároveň majú výživovú hodnotu - aby ste nahradili kukuričné chrumky. Medzi tieto potraviny môžu patriť rozličné druhy ovocia či zeleniny, či už čerstvé alebo uvarené. 

Prskanie pri papaní je jednou z možností, ako sa bábätko pri prikrmovaní prejavuje. Toto by nemalo predstavovať žiadny problém. Prípadne nechajte bábätko nech sa kŕmi samo, nech vás napodobňuje a skúša, ako sa papá.

Prečítajte si tiež náš detailný článok o zavádzaní príkrmov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kukuricne chrumky