Mozem dojcit ak mam zltacku typu A

Alena    24.10.2016, 05:45

Mam 15 mesacnu dceru.Ochorela som na zltacku typu A,no nadalej som ju dojcila,lebo som nevedela,ze je to zltacka.Bola som 10 dni v nemocnici,som este v inkubacnej dobe. Mozem znova zacat dojcit? Mala zltacku nema.Mozem ju este nakazit?

Milá Alena,

samotná hepatitída nepredstavuje dôvod na nedojčenie - koniec koncov, dojčili aj v čase, keď ste ešte nevedeli, že ste chorá. Z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, aby ste sa teraz k dojčeniu nemohli vrátiť. Budete dieťaťu poskytovať dôležité protilátky ako aj množstvo imunitných faktorov. Práve teraz je kľúčové dojčiť, aby vaše dieťatko dostávalo protilátky proti tejto chorobe. Žltačka typu A sa prenáša aj nedostatočne očistenými rukami a riziko, že dcérka sa stretne s touto chorobu pri spoločnom kontakte v domácnosti, existuje. Dojčenie je v tomto smere veľmi dôležitý ochranný faktor.

Okrem toho je dôležité v tejto situácii to, aby ste bábätko nechali zaočkovať a aby mu teraz bol podaný imunoglobulín.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mozem dojcit ak mam zltacku typu A