Moringa

Katarína    24.10.2016, 09:40

Dobrý deň, Mám 5 mesačného syna a kvôli tomu že nemám dostatok mlieka sme museli začať prikrmovať UM. Keď ponúkam cez cievku veľmi plače. Zo samotnej fľaše vypije. Neviem kde robím chybu. Mojou poslednou šancou na zvýšenie tvorby mlieka je moringa, avšak ako som zistila po otvorení sú to semená. Je možné brať aj tie? Alebo treba kapsule. A ako ich užívať. Ďakujem

Milá Katarína,

moringa sa zväčša nepredáva ako celé semená. Ak chcete užívať  moringu  v tejto forme, užívajte ju podľa návodu na obale. V tejto situácii je však možné urobiť aj mnohé ďalšie kroky, okrem zvyšovania tvorby mlieka a pre samotné zvýšenie tvorby mlieka je možné použiť aj iné prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka. Z vašej otázky nevyplýva, či ste v kontakte s poradkyňou pri dojčení a či ste tieto kroky začali robiť. Ak ste zatiaľ túto situáciu nekonzultovali osobne so žiadnou poradkyňou MAMILY, odporúčame vám čo najskôr sa na poradkyňu obrátiť.

V tejto situácii je možné urobiť veľa pre to, aby sa situácia zlepšila. Umelé mlieko v tejto situácii nie je vôbec riešením. Dokonca ani v situácii, ak by bábätko vôbec nebolo dojčené, umelé mlieko neprináša žiadne riešenie, s podmienkou, že zje dostatok rozmanitej stravy v dostatočnom množstve, ktorá mu poskytne potrebné živiny v prirodzenej forme, nie vo forme umelo dodávaných vitamínov a iných umelo pridávaných látok v umelom mlieku. Prečítajte si o škodlivosti a zbytočnosti používania umelého mlieka po 6. mesiaci viac v stanovisku Svetovej zdravotníckej organizácie tu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Navyše, ak by skutočne vaše bábätko na prsníku dostatočne nepilo, je možné aj v tejto dobe zvýšiť príjem mlieka, čo je prvá stratégia pred tým, než by sa hľadali iné možnosti. Ak by toto bolo potrebné, bolo by ideálne, požiadať o pomoc laktačnú poradkyňu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vyhodnotí výdatnosť pitia bábätka a navrhne vám kroky, ktoré môžu viesť k tomu, že bábätko bude piť viac materského mlieka. Tieto kroky by mali zahŕňať:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu. Laktačnú pomôcku (cievku na prsníku) už nemusí v tomto veku bábätka jednoduché použiť bez pomoci poradkyne pri dojčení. Ak by bábätko skutočne potrebovalo zvýšiť kalorický príjem, potom je v tomto veku bábätka omnoho výhodnejšie použiť tuhú stravu – príkrmy. Riaďte sa v takom prípade návodom na to, ako postupovať pri prikrmovaní bábätka v takejto situácii – prečítajte si ho na konci tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok