Mohu kojit po operaci

Denisa    28.09.2016, 08:23

Dobrý den jsem v 7 měsíci.Mám z ledviny do močového měchýře zaveden stent. Po porodu nutná operace(rozbití kamene v ledvině). Budu moct po narkoze kojit? Děkuji

Milá Deniso,

áno, budete môcť po narkóze dojčiť. Dojčiaca matka má právo na liečbu a nedojčenie predstavuje pre bábätko aj pre vás riziko.

Môžete dojčiť až do samotného zákroku a potom po celkovej anestéze hneď, ako sa preberiete a budete mať chuť dojčiť. Účinok anestézy odznieva veľmi rýchlo (preto sa človek prebudí) a navyše sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu. Po operácii nie je potrebné čakať. Hneď po operácii, môžete dojčiť. Rovnako môžete dojčiť až do doby tesne pred operáciou. Celková anestéza ani lieky, ktoré budete možno po operácii dostávať (antibiotiká, lieky proti bolesti, iné), nie sú pre dojčenie prekážkou. Bez obáv dojčite, dojčenie je pre vaše pár dňové bábätko veľmi dôležité.

Ak budete dojčiť až do doby pred zákrokom a potom hneď, ako sa preberiete, tak samotný zákrok istotne nebude taký dlhý, aby vaše bábätko medzitým potrebovalo akékoľvek kŕmenie, takže nemusíte riešiť ani alternatívne spôsoby kŕmenia (je dôležité nepoužiť fľašu) a bolo by dobré, aby počas vašej operácie osoba, ktorá sa bude o bábätko starať, nepoužila cumlík na utíšenie bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mohu kojit po operaci