Antimykotiká a kojenie

Julka    24.10.2016, 09:37

Dobrý deň, ešte stále kojím svojho ročného syna a rada by som v tom aj naďalej pokračovala. Už dlhšie trpím opakujúcou sa mykózou, na ktorú mi žiaľ lokálne antimykotiká nezaberajú. Viacerí lekári mi odporúčajú celkové preliečenie užívaním antimykotík v tabletkovej forme. Je nutné pri takejto liečbe ukončiť kojenie? Môžu tieto lieky negatívne vplývať na malého? Vedeli by sme mi napríklad odporučiť konkrétne antimykotiká, pri ktorých užívaní môžem spokojne pokračovať v kojení? Za odpoveď vopred ďakujem

Milá Julka,

je možné, aby ste počas dojčenia užívali celkové antimykotiká. Ukončiť dojčenie predstavuje aj pre ročné dieťa riziká predčasného odstavenia, nehovoriac o tom, že ukončenie dojčenia negatívne ovplyvňuje aj zdravie matky. Napriek tomu sa množstvo matiek dozvie vo vašej situácii, že je lepšie dieťa odstaviť, toto odporúčanie odráža najmä predstavu, že dojčenie ako také už pre ročné dieťa nie je potrebné a ide len o akýsi bonus, základ už dieťa dostalo – a to takto nie je. Môžete užívať ktorékoľvek antimykotikum, ktoré by vaši lekári vzhľadom na vašu diagnózu považovali za vhodné. Možno vás upokojí to, že rovnaké lieky používajú dojčiace ženy, ak majú problémy podobného typu s prsníky, a vtedy si ich natierajú priamo na prsník.

Nehovoriac o tom, že orálne antimykotiká sa používajú aj pri maličkých bábätkách, keď majú v ústach soór. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antimykotiká a kojenie