Menej mlieka v jednom prsniku

gabriela    28.09.2016, 08:40

dobry den. syncek ma 8 mes.,je stale dojceny. pri dojceni problem nemame. dlhsiu dobu pozorujem, ze v lavom prsniku sa mi tvori ovela menej mliecka.citim ze ho mam takmer prazdny,uplne makky. pravy mam vzdy plny,velky. dojcila som vzdy na striedacku, no teraz z laveho prsnika dojcim kazdy treti raz. z praveho dva krat za sebou. niekedy mam pocit, ze by som z praveho dojcila aj treti raz, lebo lavy je stale makky a nenaplneny.bojim sa ze stratim mliecko uplne. co by som mala robit? senovka alebo benedikt pomozu? ktore je ucinnejsie? dakujem vam za radu

Milá Gabriela,

je možné, že v jednom prsníku máte menej mlieka, než v druhom, toto bežne matky pozorujú, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Toto nemusí znamenať hrozbu pre dojčenie ako také. Nepíšete nič o tom, či na tento rozdiel nejako reaguje aj dieťatko – toto je kľúčový bod v celom rozhodovaní sa, pretože ak by dieťatko začínalo byť nespokojné pri dojčení z ľavého prsníka alebo by dojčenie z tohto prsníka akceptovalo len v polospánku či v noci a inak by prsník odmietalo, potom je možné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka v tomto prsníku.

Ak však bábätko nereaguje na tento rozdiel a ochotne sa prisáva k jednému, aj druhému prsníku, potom je rozdiel v prsníkoch otázkou skôr kozmetickou (rozdielna veľkosť prsníkov). Kozmetickú stránku tejto situácie je možné riešiť napr. silikónovými vložkami do podprsenky, ktoré pomôžu, aby rozdiel vo veľkosti medzi prsníkmi nebol taký viditeľný, napr. v plavkách. Neskôr, po skončení dojčenia, sa veľkosť prsníkov zmení späť na takú, na akú ste boli zvyknutá pred tehotenstvom.

Nemusíte sa obávať, je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka. Je ale tiež možné pokúsiť sa urobiť kroky, aby sa dieťa dojčilo spokojne z oboch prsníkov. V tejto situácii by vám mohla pomôcť návšteva poradkyne pri dojčení, aby ste získali konkrétnu predstavu o tom, ako postupovať a na mieru šité odporúčania.

Urobte medzitým tieto kroky:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Podniknite kroky, ktoré môžu pomôcť tomu, aby bolo bábätko ochotné sa k ľavému prsníku prisávať a pokiaľ bábätko nie je nespokojné, ponúkajte tento prsník častejšie:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu ľavý prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje aj k ľavému prsníku, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie z pravého prsníka

3) Podniknite kroky na zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Môžete použiť aj bylinky (v takom prípade je lepšie použiť aj senovku aj benedikt súčasne), spoločne s poradkyňou môžete prejsť aj iné možnosti zvyšovania tvorby mlieka Návrat k tvorbe mlieka v ľavom prsníku, na ktorú bolo bábätko zvyknuté pred tým, je kľúčový pre to, aby bolo ochotné na prsníku ostať, ak by sa k nemu prisalo. Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby ste zvýšili tok mlieka, ak by sa bábätko k tomuto prsníku prisalo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pre konkrétnu realizáciu týchto krokov môže byť pre vás dôležité byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne praktické rady, pomoc a podporu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menej mlieka v jednom prsniku