stvrdnutie prsnika

Jana    25.06.2011, 13:01

dobry den,chcem sa opytat ako predchadzat stvrdnutiu a vytváraniu hrciek v prsniku pri dojceni?mam 4,5 mes.synceka,ktoreho dojcim a aj tak mam pocit, ze by chcel viac, lebo po par miniutach sa odtahuje a place-ked mlieko nestrieka. napriek tomu, ze pije az kym nevysaje prsnik stava sa mi, ze mam stvrdnute miesta na prsniku, ktore aj bolia - zmizne to az v noci, ked pije aj vtedy, ked uz mu mlieko nestrieka a tak sa asi dostane az k zadnemu mlieku a hrcka mizne...ako dosiahnut, aby aj cez den pil aj ked mu mlieko tecie pomalsie?? asi je to aj tym, ze som mu v minulosti davala pit aj z flase (pristupili sme k tomu z dovodu odtahovania sa, ked mliecko uz netieklo prudom)da sa to este napravit??

Milá Jana,

stvrdnutie a vytváranie hrčiek v prsníku môže mať viacero dôvodov. Jedným z nich môže byť vysoká tvorba mlieka, niekedy v kombinácii s tým, že sa prsník úplne nevyprázdni. Existujú však aj iné dôvody. Správanie vášho synček na prsníku nie je jednoduché vyhodnotiť bez toho, aby sme to videli priamo. Môže sa totiž odťahovať aj v dôsledku príliš rýchleho toku mlieka a prílišnej tvorby mlieka ako aj (špeciálne ku koncu dojčenia) preto, že je tok príliš pomalý, prípadne pre to, že nie je pre neho v dôsledku hrčiek jednoduché, aby mlieko pil.

Aby ste hrčkám predchádzali, môžete urobiť tieto kroky:

1) Zlepšiť polohu a prisatie synčeka (ideálne s pomocou poradkyne pri dojčení).

2) Počas dojčenia stláčať miesta, ktoré sa zle vyprázdňujú, rukou.

3) Snažiť sa o čo najlepšie vyprádznenie prsníka.

4) Zistiť, či stvrdnutia a hrčky nemajú aj inú príčinu a ak áno, riešiť ju.

5) Pri vyprádzňovaní stvrdnutých miest môžete používať teplo.

6) Ako prevenciu začať užívať lecitín (dostane kúpiť v lekárňach alebo v obchodoch so zdravou výživou). Dávka je 1200 mg 4x denne.

7) Skúste ako dôvod upchávania vylúčiť tlak na určité miesta prsníka (napr. kosticovou podprsenkou a pod.).

Používanie fľaše situáciu s odťahovaním sa od prsníka nerieši a z dlhodobého hľadiska zhoršuje. Skúste vyskúšať uvedené nápady, prípade poproste o konzuláciu niektorú z laktačných poradkýň z tohto zoznamu: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Laktačná poradkyňa vám pomôže vyhodnotiť, či ide o pomalý alebo rýchly tok mlieka a na základe toho vám odporučí, ako môžete ďalej postupovať.

V tomto materiále si tiež môžete prečítať časť o zablokovaných mliekovodoch, ktorá sa týka toho, čo popisujete: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > stvrdnutie prsnika