Naučí se 2 měsíční miminko ještě sát z prsu?

Lucie    28.09.2016, 10:14

Dobrý den, já jsem rovněž rodila o 2 měsíce dřív 33+4, dcera ležela na Intermedialu v inkubátoru a první týden měla žloutenku, takže ji v inkubátoru svítili a mě zakázali ji vytahovat, takže poprvé jsem si ji mohla vzít kůží na kůži až po týdnu. Neměla ještě vyvinutý sací reflex, takže kojení neprobíhalo, pouze jsem od porodu odstříkávala. Když už se jakžtakž naučila sát (po 2 týdnech) tak mi zakázali ji kojit, protože měla ve stolici krev a řekli, že to bude alergie na laktózu, takže jsem dostala na týden zákaz ji kojit a u toho jsem musela držet dietu. Poprvé jsem si ji tedy pomohla přiložit, když jí by 3 týdny, akorát že od té doby to s ním sáním z prsu není žádná sláva a musím jí dávat savičku. Z prsu si vytáhne za 30-40 minut pouze 20 ml a to ji musím stimulovat jinak by mi po 4 minutách usnula, její dávka je však 110-120 ml. Laktační poradkyně mi radila přikrmovat cévkou u bradavky, jenže po vypití 60 ml (kdy jí stříkačkou na konci cévky dost pomáhám) se mi od prsa odtáhne a brečí, takže nakonec podlehnu a dokrmím ji savičkou. Jsem z toho zoufalá a chce se mi ten pokus o kojení vzdát.Ale tolik bych chtěla kojit!!!!

Milá Lucie,

máte šancu znovu rozbehnúť dojčenie. Je možné pokúsiť sa urobiť kroky, ktoré by mohli bábätku pomôcť vrátiť sa k dojčeniu a stojí za to sa o to aspoň pokúsiť. Výrazne vám môže pomôcť osobná pomoc poradkyne pri dojčení. Odporúčame vám, aby ste si vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť. Poradkyňu si vyberajte z tohto zoznamu poradkýň:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože z toho, čo popisujete, je pravdepodobné, že ste sa doposiaľ nestretli s poradkyňou vyškolenou našim občianskym združením, ktorá by vám ukázala účinnejšie techniky a postupy pre pomoc, než je kŕmenie striekačkou. Tieto kroky by mohli výrazne zvýšiť šance na to, aby sa bábätko prisávalo a dojčilo a časom bolo možné ho prestať dokrmovať úplne.

Spoločne s poradkyňou by ste mali urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätko má problém prisávať.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Vaše bábätko je ochotné sa prisávať k prsníku a preto je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku. Ide pravdepodobne o tú istú cievku, ktorú vám ukazovala poradkyňa, ale zásadný rozdiel je v tom, že mlieko by sa do cievky nemalo aktívne vytláčať striekačkou na konci cievky. Bábätko by sa malo mať možnosť dostatočne vyspinkať v kontakte koža na kožu, následne sa dostať na prsníku v priečnej polohe so správnym asymetrickým prisatím a ak je to potrebné, mať zavedenú popri prsníku laktačnú pomôcku tak, aby aj z nej získavalo mlieko. Bábätko tak bude získavať tok mlieka a nebude zaspávať, nebude ho potrebné stimulovať striekaním mlieka do úst striekačkou. Prečítajte si viac o tom, ako by malo dokrmovanie cievkou na prsníku vyzerať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii je kľúčové urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – ak by sa prisalo, nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Aj preto má zmysel snažiť sa o to, aby ste svoje bábätko znovu naučili sať na prsníku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Naučí se 2 měsíční miminko ještě sát z prsu?