Ako ukudnit 4 mesacne dieta pri dojčenskom štrajku

Vladimira    11.10.2016, 19:33

Mame 4 mesiace a prezivame strajk takze sa kojime vo velkej vacsine pocas spanku.Ked sa kojime odtrha od prsnika v momente ked citim ze sa mi spusta mlieko a prsnik strieka kade tade ju to rozculi este viac a bud sa prisaje naspat alebo uz vobec nie. Napriek vsetkemu prospieva ma uz 7.2 kg. No ale zacala si v poslenych 2 tyzdnoch sat palec miesto prsnika ked sa ide kojit. Najskor som to neriesila, ale uz to zacina byt vazne ked aj v noci bojujeme s palcekom miesto kojeni. Najhorsie je to pri vecernom zaspavani, kedy prsnik odmieta ale chce palcek a ten saje o dušu, viem ona sa tak ukludnuje aby zaspala. Čo robit aby si na ten palcek moc nezvykla a aby som nemusela pouzit cumlik? Staci ze ju dam len do polohy na kojenie hned ide palcek do ust, ked jej ho vytiahnem a ponuknem prsnik ani ho nezoberie do ust a odtahuje sa. Kedysi sa uspavala na prsniku teraz uz nie,kedze v bdelom stave ho nechce ani zobrat do ust ale zaroveň chce spať. Niekedy mam pocit ako keby uz nebola hladna ale chce sat (saje vsetko dokola) a z prsnika jej stale nieco tecie co jej vadi. Dakujem za radu

Milá Vladimíra,

v tejto situácii sa zdá byť logické uvažovať nad použitím cumlíka. Realita však je, že žiaden cumlík, bez ohľadu na to, ako sa tvári reklama naň, nie je „ortodontický“, žiaden cumlík nepomáha správnemu postaveniu zúbkov alebo vývoju ústnej dutiny. Z pohľadu „menšieho zla“, je dôležité, aby sa robilo množstvo krokov pre to, aby sa štrajk bábätka postupne zlepšoval a tak sa postupne odbúralo aj satie palčeka. Cumlík v tejto situácii môže odmietanie prsníka ešte viac vyostriť.

Z vašej otázky nie je zrejmé, či túto situáciu riešite a riešili ste s poradkyňou pri dojčení a preto nie je možné posúdiť, ktoré všetky kroky pre zlepšenie dojčenia sa vo vašom prípade dajú robiť a ako sa situácia vyvíja. Ak ste sa doteraz na poradkyňu pri dojčení neobrátili, odporúčame vám tak urobiť, aby ste získali na mieru ušité odporúčania s ohľadom na vašu aktuálnu situáciu.

Spoločne s poradkyňou by ste mali urobiť kroky, ktoré popisuje tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Pokúste sa tiež bábätku ponúkať prsník v polohách, ktoré ste doposiaľ neskúšali.

Bábätko, ktoré reaguje na zníženú tvorbu mlieka štrajkovým správaním, je veľmi náročné na starostlivosť. Dojčenie na jednej strane zúfalo potrebuje a na druhej strane pri dojčení často zažíva situácie, v ktorých sa na prsníku necíti dobre. Súčasne prsník chce a súčasne ho odmieta. A samozrejme, že pri takomto bábätku nie je možné využívať v tomto čase prsník ako nástroj, ktorý uľahčuje starostlivosť o bábätko. Aj preto sa potrebujete stretnúť s poradkyňou – aby ste čo najskôr začali robiť všetky opatrenia, ktoré by mohli dôveru bábätka v prsník postupne zvýšiť a bábätko by sa začalo postupne dojčiť ochotnejšie aj v situáciách, kedy to teraz nie je možné a medzičasom by vám poradkyňa ukázala iné spôsoby, ako bábätko upokojiť alebo uspať, ak to teraz nejde dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako ukudnit 4 mesacne dieta pri dojčenskom štrajku