Slaby prud - len z 1 miesta

Radka    24.10.2016, 05:30

Dobry den, v kratkosti sa pokusim popisat moj problem. Dcera ma 3 tyzdne. Posledne dni zacinam mat problem s mliekom. Doteraz jej mliecko stacilo, ale posledne 2 dni mam pocit, ze je hladna, vidim, ze nevysaje tolko kolko potrebuje. Odsavala som si mlieko, aby som videla, kolko dokazem vytiahnut. Na lavom prsniku mi mlieko tecie len z 1 prudu, a dokazala som za 30 minut vytiahnut len 30 ml kvoli tomu slabemu prudu len z 1 miesta. Z druheho prsnika mi tecie z 3 miest, malej to zatial ako tak staci, ale pride mi to tiez malo, kojim ju na tom prsniku 30 minut, coskoro jej nebude stacit ani to. Neviete mi poradit, ci je mozne rozbehat viac prudov, alebo je to fyziologicky dane mojimi prsami? Podotykam este, ze kojim na klobucikoch, v porodnici sme mali problem, mala sa narodila skor, s nizkou vahou a silnou zltackou, takze prespala cele hodiny, takze bol problem sa prisat. Teraz uz potaha aj bez klobucika ale zatial to este je iba tak na 50% kojenia.

Milá Radka,

dojčenie cez klobúčiky má potenciál spôsobiť množstvo problémov, nerieši prvotnú príčinu (vo vašom prípade to, prečo sa bábätko po pôrode neprisávalo), bábätko cez klobúčiky nemusí piť dostatok mlieka a používanie klobúčikov môže postupne znižovať tvorbu mlieka, čo sa však môže prejaviť až postupne. Klobúčiky sa nesprávne prezentujú ako správne riešenie pre neprisávajúce sa bábätko, namiesto toho, aby sa matke s neprisávajúcim bábätkom poskytla skutočná a účinná pomoc s prisatím bábätka k prsníku. Je veľmi dôležité, že teraz sa vaše bábätko je schopné prisať aj bez klobúčikov a toto je niečo, čo vám v tejto situácii výrazne môže pomôcť, aby ste čoskoro mohli situáciu zlepšiť natoľko, že bábätko bude výlučne dojčené a bude dostatočne priberať a prospievať a pri dojčení bude spokojné.

Najviac zo všetkého vám v tejto situácii odporúčame pomoc zručnej poradkyne pri dojčení, ktorá by vám pomohla so zvýšením tvorby mlieka a zlepšením dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Keď bude možné začať situáciu riešiť spolu s poradkyňou, potrebujete urobiť tieto dôležité kroky:
a) Prestať používať fľašku – z vašej otázky nie je zrejmé, či fľašu používate, ale ak ste ju doteraz používali na podanie mlieka, ktoré ste odsávali, je dôležité ju prestať používať. Fľaša nie je potrebná na dokrmovanie. Fľaša celú situáciu zhoršuje. Ak by bolo dokrmovanie skutočne potrebné, tak skúste dokrmovať priamo na prsníku laktačnou pomôckou:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Keďže vaše bábätko je ochotné prisať sa aj bez klobúčikov, je dôležité pomôcť mu prisať sa bez nich a pomôcť mu získať čo najviac mlieka pri dojčení v kontakte s poradkyňou pri dojčení. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť a je možné, že zistíte, že bábätko je schopné získať dostatok mlieka bez toho, aby bolo potrebné ho dokrmovať.

b) Odstrániť používanie klobúčikov. Klobúčiky môžu znižovať z dlhodobého hľadiska tvorbu mlieka, bábätko v skutočnosti nie je prisaté na prsník - v istom zmysle je klobúčik spôsob, ako urobiť z prsníka fľašu.

Ak by sa bábätko bez klobúčikov odmietlo prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ju môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/ 
Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ 
do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

c) Výrazne zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala potrebu mlieka bábätka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spolu s poradkyňou sa naučíte, ako bábätko správne prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka – a to bez ohľadu v koľkých prúdoch pozorujete mlieko vytekať pri odsávaní. Odsávanie nemá výpovednú hodnotu pre dojčenie. Bábätko mlieko z prsníka nezískava podtlakom, nevysáva ho z prsníka, nerobí vôbec to, čo robí pri odsávaní odsávačka. Aj preto nemá výpovednú hodnotu o dojčení ani to, koľko mlieka ste schopná si pri odsávaní odsať. Správne prisaté bábätko dokáže získať omnoho viac mlieka, než odsávačka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätko nedokáže správne prisať k prsníku.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Slaby prud - len z 1 miesta