Mam dostatok mlieka alebo zacat prikrmovat?

Maria    11.10.2016, 13:36

Dobry den, Mam 5 mes synceka (1.dieta). Problemy sme s kojenim nemali, hned po porode (cisarsky) sa krasne prisal a aj mliecko sa mi rozbehlo asi na 4 den. Sme plne kojeny a vazime uz cez 8kg, co je viac ako normal asi. Zatial sme vzdy velmi dobre prosperovali. No problem je posledne tyzdne-maly je cez den nervozny, nevie sa sam hrat, je placlivy a podrazdeny. Nekrici cely den, ale najma k veceru to je horsie. Cez den pekne papa, len niekedy zacne plakat pri zaciatku kojenia ked sa mu mlieko samo nespusti. Kojim ho cca raz za 3 hodiny, no niekedy cez den nechce aj 5 hodin ale to malo kedy, len ked je rozculeny. Problem je v noci, ma taky krehky spanok a casto sa budi-pouzivame dudel tak ho udrzim aj do 2 a potom uz kojime. Potom sa rozobere a az do 5 ho uspime jedine v kociku. Medzitym sa kojime. No mam pocit, ze by chcel viac mliecka, davam mu na striedacku prsniky ale niekedy po kojeni place a ked odgrgne tak je to ako tak ok. Myslite ze mam zacat prikrmovat umelym mliekom alebo vytrvat asi obdobie vzdoru ci mam nedostatok mlieka pre neho? Dakujem pekne za akukolvek radu Maria

Milá Mária,

správanie bábätka, ktoré popisujete, vysoko pravdepodobne súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Takáto situácia sa paradoxne často stáva mamičkám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú (pričom je dobré vedieť aj to, že 5-mesačné bábätko môže vážiť 8 kíl, toto nie je žiadny dôvod na obavy) a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú mamičky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka. Je typické, že toto správanie je menej vypuklé v čase, kedy je bábätko v polospánku, najmä v noci a vypuklejšie počas dňa, najmä večer, kedy bývajú bábätká už veľmi unavené a predráždené. Typickým časom, kedy sa začne toto správanie bábätka prejavovať, je po treťom života.

Odporúčame vám, aby ste požiadali laktačnú poradkyňu vo svojom okolí o osobnú návštevu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

V tejto situácii nepomôže umelé mlieko. Práve naopak – podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže ešte ďalej znižovať tvorbu mlieka a vyostrovať správanie bábätka pri dojčení. Keďže má vaše bábätko viac ako 4 mesiace a situácia, ak by sa situácia napriek všetkým opatreniam nezlepšovala, môže pomôcť, ak bábätku začnete dávať príkrmy (výdatné kalorické jedlo). S tým, že nebude také hladné, je možné, že sa bude o niečo ochotnejšie prisávať na prsník – prečítajte si ako zavádzať príkrmy v takom prípade na konci tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Zavádzanie príkrmov by však malo byť až posledným riešením, ak ste vyčerpali ostatné možnosti. Čo by ste teda mohli urobiť pred tým:

  • Noc alebo čas, kedy je bábätko rozospaté alebo v polospánku, je často jediný čas, kedy sú tieto bábätká ochotné sa dojčiť a aj preto je o to dôležitejšie prestať v noci používať cumlík a využívať čas v noci na dojčenie. Ak sa toto bábätko začne v noci dojčiť častejšie, zvýši to tvorbu mlieka a situácia sa môže výrazne zlepšiť.
  • Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.
  • Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.
  • Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
    Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
    Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
    Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
    Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
    A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
    Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mam dostatok mlieka alebo zacat prikrmovat?