Ma zmysel zacat opatovne podavat materske mlieko v 1.5 roku?

Sona    24.10.2016, 05:28

Dobry den, mam 1.5 rocneho syna, ktoreho som prestala dojcit v 5. mesiaci, pretoze som opat otehotnela a mlieko sa mi prestalo tvorit. Teraz ma mladsi syn 4 mesiace, plne ho dojcim a chcela som zacat svoje mlieko opat podavat aj starsiemu (1.5 roka), ktory bol doteraz na instantnom mliecku. Ma to podla vas zmysel? Nahradit instantne mliecko mojim aj ked uz rok materske mlieko nemal? Nenarobim viac skody ako uzitku? Dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Soňa,

áno, dojčenie je možné obnoviť po prestávke a má zmysel, aby 1,5-ročné dieťatko dostávalo materské mlieko. Nemáte vôbec čo pokaziť, práve naopak, keďže obvyklá dĺžka dojčenia je 3-5 rokov, znamená to, že pre toto bábätko bude každá kvapka materského mlieka významným doplnkom jeho momentálnej výživy, nehovoriac o tom, že materské mlieko obsahuje probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Stojí to za to vyskúšať – určite má zmysel začať dieťatku podávať materské mlieko. A nielen to – ak by bolo vaše staršie dieťatko ochotné sa prisať, má obrovský zmysel sa vrátiť k dojčeniu ako takému.

Vo vašej situácii je teda možné urobiť dve veci:

  1. začať odsávať a podávať odsaté materské mlieko staršiemu dieťatku – môže ho piť napríklad z pohárika alebo ho môžete pridávať do príkrmov. Je dobré vedieť, že ak sa materské mlieko podá v krátkej dobe po odsatí alebo odstriekaní, bude sladučké a ak bude materské mlieko po odstriekaní nejakú dobu stáť (alebo sa podá rozmrazené), môže mať chuť, ktorá synčekovi nemusí vyhovovať – materské mlieko obsahuje látky, ktoré napomáhajú rozkladu tukov, čo je sprevádzané zmenou chute a vône mlieka;
  2. urobte kroky, ktoré by mohli pomôcť dieťatku vrátiť sa k dojčeniu.

Nie je síce zaručené, že sa prisaje, ale poznáme prípady, keď sa to podarilo. Toto dieťatko sa napr. začalo dojčiť v 2. rokoch po tom, čo už sa celé mesiace nedojčilo:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411042938968541&set=a.411041608968674.92040.123305271075644&type=3&theater

Ak by sa to podarilo, nemusíte ďalej mlieko prácne odsávať, stačí vám ďalej dojčiť a získate tak účinný nástroj pre riešenie rôznych situácií, ktoré teraz musíte riešiť omnoho namáhavejšie a navyše dojčenie podporí aj váš vzájomný vzťah. Dojčenie oboch detí súčasne vám v niektorých oblastiach uľahčí starostlivosť o ne.

To, ako sa udeje návrat k dojčeniu, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťaťa ako príklad

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu (umelé mlieko už dieťa v tomto veku nemá dostávať, ani ak vôbec nie je dojčené: http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- skúste začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek vo vašom meste, kde bude mať vaše dieťatko možnosť vidieť staršie dojčené deti a možno sa inšpiruje:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

Určite je možné, ak by ste mali na to chuť, aby ste si mlieko odstriekavali a dieťatku ho dávali v poháriku, ak by chcelo. Aj toto samo o sebe by preň malo veľkú cenu. Okrem toho má zmysel stráviť čas uvedeným krokmi na to, aby sa dieťatko prisalo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ma zmysel zacat opatovne podavat materske mlieko v 1.5 roku?