Hnevá sa na prsníku

Nika    26.07.2012, 18:17

Dobrý deň, od narodenia nášho Matejka sme už preskákali v dojčení mnoho prekážok. Napriek tomu som to nevzdala. Malý má o 2 dni 8 týždňov a rodila som cisárskym, malého mi dali až cca o 24 hod. Mliečka som mala žalostne málo, nakontaktovala som laktačnú poradkyňu, ona mi až ukázala ako správne prisať malého, začala som jesť senovku a benedikt. mliečka ale bolo stále málo, no nakoniec 6 týždňov od pôrodu sa mi začali nalievať prsia a ja som sa potešila že budem plne kojiť a už vyhodím Nutrilon ktorým som malého dokrmovala na prsníku. Ibaže odkedy mám mlieka viac nalý nechce ísť na prsník. Občas sa mi ho podarí prisať a pije celkom pekne, zdá sa mi kým ide mliečko rýchlejšie. Ked spomalí, začnú strašné plače,, nepomáha ani stláčťanie prsníka, ani preloženie na druhý prsník. Nakonniec ho musím dokrmiť po prste mojím MM ale UM ked neodstriekam dostatočne. Poradte prosím, chcem dojčiť nadalej. A senovku asi 3 dni neužívam, ale robil to aj ked som ešte užívala. Domperidom nemôžem užívať, mám prolaktinóm. prosím pomožte

Milá Nika,

skúste toto opäť riešiť s laktačnou poradkyňou, prípadne si nájdite ďalšiu, ktorá by vám vedela pomôcť. Toto nie je jednoduché riešiť cez internet.

V prvom rade, začnite naspäť užívať senovku a benedikt lekársky a vysaďte ich až potom, čo bude dojčenie, prisávanie a všetko ostatné úplne v poriadku - dôvod je, že vynikajúca tvorba mlieka je základ pre riešenie všetkého, čo popisujete.

Ďalej by bolo dobré konkrétne vidieť, ako sa váš synček prisáva a ako pije a zistiť odpoved na tieto otázky:

1) Prisáva sa vždy a až potom je nespokojný, ale sa vám ho niekedy nepodarí prisať vôbec? Ako často sa neprisaje vôbec?

2) Ako dávate mlieko, ktorým dokrmujete? Najlepšie by bolo, aby ste dokrm dávali laktačnou pomôckou priamo na prsníku.

3) Ak už laktačnú pomôcku používate, dávate ju hneď na začiatku dojčenia? Dávať laktačnú pomôcku na začiatku dojčenie môže niekedy pomôcť bábätku, aby sa prisalo alebo aby po prisatí na prsníku zostalo. Skúste predbehnúť moment, v ktorom sa tok mlieka spomalí a nechajte ho piť s laktačnou pomôckou na prsníku

4) Dokrmujete umelým mliekom každý deň? Ak áno, tak prestaňte odstriekavať mlieko, je to zbytočná činnosť, sústreďte sa na dojčenie.

5) Ak sa synček prisáva a funguje vám používanie laktačnej pomôcky, odstráňte úplne kŕmenie po prste. Kŕmenie po prste sa používa ako príprava na prisatie na prsník, nie ako metóda kŕmenia.

6) Bolo by dobré vyhodnotitť pitie a tvorbu mlieka, užívanie senovky a benediktu plus dôsledné používanie laktačnej pomôcky môžu postupne umožniť plné dojčenie. Ale niekedy je napriek všetkému dokrmovanie potrebné aj naďalej, v takom prípade je dobré vedieť, že dojčenie má veľký zmysel aj v takomto prípade, že dokrmovanie sa neskôr dá nahradiť stravou a potom máte šancu dojčiť ďalej, bez dokrmovanie, popri tom, ako vaše bábätko bude jesť inú stravu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hnevá sa na prsníku