Babatko odmieta papat akymkolvek sposobom

Monika    14.10.2016, 15:52

Dobry den, nas syncek ma 24 tyzdnov. Od narodenia sme nemali ziadny problem s kojenim uz v nemocnici sa pekne prisal aj ked mi pri prepusteni sestricky povedali ze malo vypije a kedze som mala dost mliecka tak ze mu mam odstriekat a dokrmit. A tak po kazdom dojceni som odstriekala mliecko a dokrmili sme flaskou. Nikdy nemal problem sa opatovne prisat na prsnik a dojcila som ho vzdy ked o to poziadal, zo zaciatku dokonca aj spal a prsniku a hnet ako sa zobudil mohol pit dalej. Za prvy mesiac sme pribrali 1200g teraz uz mame 8kg takze s priberabim problem nemame. Ked mal syncek 16 tyzdnom zacali sme pomalicky davat prve prikrmi, ktore mu velmi chutili. K tomuto kroku som sa rozhodla po tom co syncek chcel pit skoro kazdu pol hodinu, nespal a bol stale nervozny. Velmi rychlo mu stravilo moje mliecko a tak bol stale hladny. Po asi tyzdni som ho zacala raz za den dokrmovat aj nutrilom. Avsak situacia sa zacala menit pred 3 tyzdnami kedy cez den uplne odmieta prsnik bud strasne place alebo si zobere prsnik a smeje sa mi, neriesila som to lebo cez den som odstriekavala a potom dokrmila nutrilom pripadne mliecko zahustila kasou. V noci sa opat pekne prisal a napapal, prislo rano a opat odmietanie prsnika. V stredu minuly tyzden som mala crevnu chripku a skocila som na infekcom kde ma doktorka po podani infuzie pustila domov ale povedala mi ze nemam ist k malemu a ani mu davat moje mlieko aby som ho nenakazila. Takze som so synom nebola dve noci a dva dni kedy som odstriekavala a potom mlieko vyliala co som sa neskor dozvedela bola najvacsia chyba. Od vtedy sa mi mliecko robi pomenej snazim sa co najviac odstriekavat a aj berem benedikt a senovku no mam malo mliecko. Najhorsie je ze maly mi odvtedy odmieta aj flasku je to boj kym sa napapa a tiez aj prikrmy uz ani pusinku neotvori. A dneska to je uz extrem od polnoci do pol jedenastej pred obedom nic nespapal. Potom vypil moje odstriekane mliecko zahustene kasou a odvtedy opat nic este nepapal a to uz je 13:45. Prosim poradte co mam robit aby maly opat aspon v noci papal z prsnika. Pred kazdym papanim mu ponuknem prsnik no on spusti taky krik ze sa mi az steny otriasaju. Dakujem za radu.

Milá Monika,

v tejto situácii by bolo dobré, aby ste sa čo najskôr spojili s poradkyňou pri dojčení, ktorá by vám mohla prísť pomôcť osobne a kým sa stretnete, mohli by ste situáciu konzultovať aspoň telefonicky. Z toho, čo píšete, je zjavné, že v minulosti sa uskutočnilo mnoho krokov, ktoré mohli postupne znižovať tvorbu mlieka a tejto situácii nepomohlo ani odlúčenie od bábätka (do budúcna pre vás môže byť dôležité vedieť, že nemá zmysel kvôli črevnej chrípke prerušovať dojčenie, prečítajte si viac v tomto odkaze: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3049).

Typickým prejavom reakcie na zníženie tvorby mlieka je správanie bábätka, ktoré popisujete aj vy – postupné hnevanie sa na prsníku až úplne odmietanie prsníka. V tejto situácii sa dá urobiť viacero krokov pre návrat k dojčeniu. Ideálne je robiť tieto kroky spolu v kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli dostať rady šité na mieru vašej súčasnej situácii.

Základ týchto postupov nájdete v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Prejdite tieto postupy spoločne s poradkyňou. Zatiaľ môžete využívať najmä opatrenia pre zintenzívnenie telesného kontaktu:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Keď sa dieťa dlhšiu dobu odmieta prisať a je potrebné ho dokŕmiť, urobte tak pohárikom alebo lyžičkou. Odstriekavajte si mlieko vždy vtedy, keď sa dieťa nedojčí (odmietne prsník a nenadojčí sa). Keďže ide o dieťa staršie ako 4 mesiace, môžete mu podávať príkrmy a odstriekané mlieko použiť do príkrmov (detailný postup, ako postupovať pri prikrmovaní bábätka v takejto situácii nájdete na konci tohto článku). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Babatko odmieta papat akymkolvek sposobom