Obedné zaspávanie

Jana    24.10.2016, 05:02

Dobrý deň, chcem sa opýtať na riešenie problému s obedným zaspávaním. Dcérka má 22 mesiacov a stále dojčím. Dojčenia sa vzdať nechcem ale musím nastúpiť do práce. Problém je že, dcérka stále zaspáva na prsníku aj na obed aj v noci. V noci sa ešte stále niekoľkokrát budí a pýta si mliečko. Skúšala som ju to odučiť ale stále veľmi plače a vyžaduje si ho... Viete mi poradiť ako ju od toho odučiť ? Bojím sa že ak budúci mesiac nastúpim do práce opatrovateľka si s ňou neporadí. Snažila som sa odsledovať či dcérka potrebuje na obed spinkať a áno sama sa pýta keď je unavená aby sme šli spinkať ale s "mliečkom" . Ďakujem za odpoveď .

Milá Jana,

to, že začnete pracovať, neznamená, že dojčenie je potrebné ukončiť. Pokračovanie v dojčení vám môže významne pomôcť. Riešenie tejto situácie by malo spočívať v postupoch, ktoré by túto zmenu urobili čo najviac znesiteľnou. Dojčenie bude v tejto situácii vyslovene zachraňujúce, pretože dcérka po vašom návrate bude mať možnosť upokojiť sa, riešiť v kontakte s vami stresy, ktoré zažila počas dňa a postupne si zvykať, že život teraz funguje takto.

Je normálne, že dieťa v tomto veku zaspáva na prsníku. Neurobili ste žiadnu chybu, že ste dcérke umožnili tento normálny vývoj. Vaša dcérka sa naučí zaspávať aj s opatrovateľkou, ak to bude potrebné. Alebo sa situácia vyvinie tak, že nebude spať poobede vôbec a zaspí večer skôr, mnohé deti v tomto veku už poobede nespia. Jedna vec je istá – nemá zmysel riešiť túto situáciu teraz, kým ju ešte môžete na prsníku uspávať vy. Dcérka nebude chápať, prečo ju zrazu učíte zaspávať inak, keď je možné, aby u vás zaspávala pri dojčení. Snaha uspať dcérku inak z vašej strany bude neúspešná.

To neznamená, že opatrovateľke sa to nepodarí. Opatrovateľka bude mať s dcérkou iný vzťah ako vy. To, ako si s ňou poradí, sa odvíja od toho, ako dobre bude opatrovateľka dcérku poznať a ako sa na seba naviažu. Na toto by ste sa mali teraz sústrediť – aby dcérka mohla tráviť veľa času s opatrovateľkou vo vašej prítomnosti, aby si na seba vytvorili vzťahovú väzbu a aby opatrovateľka dobre poznala vašu dcérku. Keď sa o ňu bude starať sama, bude tiež potom schopná rozlíšiť, kedy začína byť dcérka unavená a v tom čase ju môže napríklad vziať na prechádzku v kočíku alebo ju môže nosiť v šatke či inom nosiči a pokúsiť sa ju akoby "mimochodom" uspať. Toto chce naozaj dobré načasovanie a snahu pozrieť sa na tieto veci inak, než je zvyčajné v našej spoločnosti – dojčené dieťa je síce to, čo by malo byť normou, ale reálne v spoločnosti ľudia nemajú s dojčenými deťmi v tejto situácii skúsenosti. Opatrovateľka by mala rozumieť tomu, že toto dieťa potrebuje pomoc so zaspatím a že deti v tomto veku je potrebné začať uspávať skôr, než sú príliš unavené a že je možné ich uspávať monotónnym pohybom.

V noci môžete naďalej dcérku uspávať dojčením, je vysoko pravdepodobné, že ak budete v noci spať spoločne s dcérkou a uspávať ju dojčením, vyspíte sa lepšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obedné zaspávanie