Nedostatok mlieka

Andrea    24.10.2016, 04:47

Dobry den mam 4mesacneho syna kojim ho ale mam pocit ze mam nedostatok mlieka cez den ako tak ale vecer mam prsia uplne prazdne a malemu to nestaci. Tak mu vecer davam raz nutrilon ale vypije len 50ml. Maly spi celu noc tak vtedy sa mi prsia ako tak naleju ale nie je to bohvieco. Beriem antikoncepciu desirett. Dakujem za odpoved

Milá Andrea,

v tejto situácii je možné urobiť viaceré kroky pre to, aby sa tvorba mlieka zvýšila. Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Užívanie hormonálnej antikoncepcie sa u veľkej väčšiny dojčiacich matiek spája s výrazným poklesom tvorby mlieka, pretože navodzuje hormonálne stav podobný tehotenstvu a vtedy tvorba mlieka výrazne klesá. Je vysoko pravdepodobné, že užívanie antikoncepcie mohlo byť jedným z faktorov, ktoré prispelo k zníženiu tvorby mlieka aj vo vašom prípade. Pre zlepšenie súčasnej situácie by v takom prípade jednoduchým a účinným krokom bolo prestať hormonálnu antikoncepciu používať. Môžete ju prestať používať hneď, nemusíte čakať a doužívať celé balenie. Je pre vás tiež dobré vedieť, že toto riešenie sa nevylučuje s tým, aby ste mohli kontrolovať svoju plodnosť. V súčasnosti sú dostupné metódy sledovania svojej plodnosti, ktoré poskytujú vyššiu spoľahlivosť než hormonálna antikoncepcia. Jeden zo spôsobov, ako sa v znakoch svojej plodnosti vyznať, je sledovať svoje znaky plodnosti a neplodnosti napr. sledovaním hlienu z krčka maternice (pozrite sa viac na stránke www.plodar.sk). Súčasne by ste tak vedeli používať metódu, ktorá by vám poskytla vyššiu spoľahlivosť pri snahe neotehotnieť, než je hormonálna antikoncepcia, bez nežiaducich účinkov, ktoré sa s jej používaním spájajú.

Keď vysadíte hormonálnu antikoncepcia, tvorba mlieka sa začne zvyšovať, ale okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky, aby ste sa čo najskôr mohli vrátiť k výlučnému dojčeniu:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa tvorba mlieka zníži.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

V tomto veku sú však omnoho lepšou stratégiou príkrmy než podávanie umelého mlieka, v prípade, že by sa vyčerpali všetky možnosti, ako zvýšiť tvorbu mlieka a príjem mlieka zo strany bábätka. Fľaša môže celú situáciu ešte zhoršiť, pretože poskytuje rýchly a stabilný tok mlieka a toto môže zhoršiť správanie bábätka na prsníku. Ak by bolo potrebné podávať príkrmy, postupujte podľa návodu na konci tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Znova však prízvukujeme, že v prvom rade by sa mali urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka, príkrmy by mali byť až posledné možné riešenie, zachovať výlučnosť dojčenia v tomto veku bábätka je veľmi dôležité.

3) Je pravdepodobné, že v tejto situácii bude dôležité zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatok mlieka