Biely povlak na jazíčku, ďasnách a stenách líc

Anna    22.10.2016, 10:16

Vek: 1mesiac Dojčím výlučne z prsníka Bolesti ani nie len pri prisatí trošičku. Moja otázka či môžem použiť na to kokosový olej na vytretie pusinky a či môžem dať bábätku pár (cca koľko???)kvapiek na lyžičku s mliečkom. Ďakujem za odpoveď.

Milá Anna,

soór (múčnatku, biely povlak) bábätka v ústočkách nie je potrebné riešiť, pokiaľ bábätko nemá nejaké ďalšie problémy. V ústočkách väčšinou nie je bolestivý ani bábätku nespôsobuje iné problémy, a ak to tak je, tak prejde sám od seba. Nie je dôvod na používanie liekov na liečbu niečoho, čo prejde v drvivej väčšine prípadov samo od seba. Rovnako, ak by vám niekto odporúčal zošúchať biely povlak - netreba šúchať jazýček či zoškrabovať biely povlak - toto môže byť pre bábätko nepríjemné až bolestivé a k liečeniu to nijako neprispieva.

Ak máte potrebu túto situáciu riešiť, o možnosti použitia kokosového oleja sa poraďte s pediatrom.

Ak nemáte bolesti bradaviek a prsníkov, tak nemáte dôvod k tomu, aby ste liečili seba len preto, že bábätko má soór. Ak bradavky bolia pri prisatí „trošičku“, je možné, že stačí len úprava prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí dojčenie neboli. Je typické, že pri nesprávnom prisatí matka pociťuje rezavú, ostrú bolesť, ktorá potom ustúpi. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy bradavky bolia.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Biely povlak na jazíčku, ďasnách a stenách líc