Ako dostat mlieko von z prs, ako ich roztahat?

Andrea    24.10.2016, 04:49

4dni Kojim, dokrmujem z flase odstriekanym Ano Moje dieta je pod lampou kvoli zltacke, samozrejme je strasne spave, a ked mi ho aj vylozia na kojenie, po minute zaspi, a nic nepomaha, mlieko sa mi pomaly spusta tak je lenivsie na vysatie, ako roztahat mlieko, lebo ani rucne ani odsavackou mi to nejde a ked tak iba po kvapkach a s bolestou. Prve dieta som kojila aj odsavala bez problemov, ale to mi mlieko po roztahani same striekalo. Ako ich mam roztahat ked dieta nespolupracuje

Milá Andrea,

bábätko, ktoré podstupuje fototerapiu, má množstvo dôvodov pre to, aby sa správalo tak, ako opisujete: Napríklad samotná skutočnosť, že vaše bábätko nemáte pri sebe a tým pádom nemáte možnosť dojčiť bábätko vtedy, keď prejaví o dojčenie záujem, stačí na to, aby bábätko na prsníku zaspávalo a nepilo z prsníka mlieko dostatočne. A v takejto situácii toto nie je pre vás jednoduché ovplyvniť. Ďalší faktor je skutočnosť, že bábätko je dokrmované z fľaše - toto môže zhoršovať prisatie bábätka ako aj jeho schopnosť piť mlieko prsníka, pretože môže byť zmätené tokom mlieka z fľaše. 

V tejto chvíli sa môžete sústrediť na to, aby ste dokázali mlieko z prsníkov odsávať či odstriekavať a aby sa vďaka odoberaniu mlieka z prsníka tvorba mlieka zvýšila a udržala.

Ako prvý krok môžete použiť kapustné listy na zmenšenie opuchu prsníka: http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/

Okrem toho by vám pomohlo stretnúť sa s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám následne mohla ukázať, ako môžete efektívne odstriekavať alebo odsávať mlieko: 

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Laktačná poradkyňa vám naučí, ako pomôcť bábätku vďaka správnemu prisatiu a stláčaniu prsníka, získať viac mlieka z prsníka tak, aby na prsníku nezaspávalo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Ak by skutočne vaše bábätko potrebovalo dokrmovanie, na to, aby ste sa vyhli zmäteniu fľašou, je dobré použiť laktačnú pomôcku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. 

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať urobiť je intenzívny fyzický kontakt hneď, ako bábätko už nebude na fototerapii. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako dostat mlieko von z prs, ako ich roztahat?