Vertikalne dojcenie resp. nechce sa dojcit v noci

Janka    09.11.2016, 10:18

Dobry den, mam 4,5mes.dievcatko, ktore vylucne kojim od narodenia, nepozna flasu ani cumel, prisatie nam bolo kontrolovane, mame ho spravne. Nedavno sme prekonali silnu nadchu a odvtedy sa mala nechce uz dojcit v horizonatlnej polohe, jedine vo vertikalnej polohe, co si viete predstavit, ze je pre mna niekedy az artisticky narocne, kedze este nesedi a vacsinou s nou pri dojceni musim pohupovat.. Skusam kojit v Manduce, v satke ap. ale v noci sa nechce prisat, kedze lezi. Spi aj osem hodin (spime v spolocnej posteli) a hoci ju sledujem celu noc, ked sa pomrvi, skusam prilozit, ak sa mi podari, tak max.raz sa nakoji (aj to s mojim dlhym dobiedzanim, kedze sa odvracia, skoro sa zobudi) niekedy sa rozkasle a potom uz ani napad, az po zobudeni a vo vertikalnej polohe. Myslela som ze je to strajk po tej nadche, preto som si kupila benedikt a senovku tbl. a mam viac mliecka, v noci musim uvolnovat prsniky odstrekom. ale bojim sa ze takto pridem postupne o mliecko, kedze v noci ked sa tvori prolaktin kojim max. o pol noci a o stvrtej a potom az rano... Cez den jej ponukam casto dojcenie, ma dost pocikanych plienok, aj pokakanych /2-3 pokakane, podotykam, ze normalnou, nie zelenou stolicou/. Mam si teda odstriekavat mlieko cez noc? Inak nedudla si palec v noci, ani cumel ako som spomenula, len chce vyslovene spat.. a aj ked sa pomrvi a odmietne kojenie, spi dalej bez toho ze by sa zobudila...a to som ju vzdy chcela uspat na prsniku, kedze som na kazde pomrvenie vedla nej hore.. Inak je to velmi hrave vesele dietatko ked je hore, nosime sa skoro stale, aj kontakt koza na kozu. Pribera tiez pekne, aspon doteraz.. Dakujem za odpoved.

Milá Janka,

vašu situáciu nie je jednoduché zhodnotiť prostredníctvom internetu. Ak si bábätko vyberá polohu pre dojčenie, často ide o reakciu na niečo, čo sa mu pri dojčení nepáčilo, táto situácia mohla byť vyostrená nádchou a teraz bábätko možno potrebuje len čas na to, aby sa situácia zlepšila. Ale je možné, že sa dajú urobiť aj ďalšie kroky pre zlepšenie dojčenia a návrat k tomu, aby bolo ochotné dojčiť sa aj v iných polohách. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou by ste vyhodnotili, ako vyzerá dojčenie bábätka z hľadiska príjmu mlieka a najmä jeho správania pri dojčení a od tohto pozorovania by sa mal odvíjať ďalší postup.

Spoločne s poradkyňou sa pokúsite upraviť prisatie bábätka na správne asymetrické a poradkyňa vám môže pomôcť upraviť vertikálnu polohu tak, aby vám lepšie vyhovovala. Môžete tiež spoločne prejsť, ako by sa dalo zjednodušiť dojčenie v šatke alebo v manduce.

Pokiaľ sa bábätko bude dostatočne výdatne dojčiť počas dňa a bude pri dojčení spokojné, potom nemusíte riešiť to, že sa v noci nebudí, stačí, keď budete pokračovať v spoločnom spaní. Z vášho popisu sa však zdá, že budú existovať body, ktoré bude z hľadiska dojčenia možné zlepšiť. Spoločne s poradkyňou pravdepodobne spoločne prejdete body z tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Určite pokračujte v nosení bábätka a v kontakte koža na kožu počas dňa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vertikalne dojcenie resp. nechce sa dojcit v noci