Dojčenie a menstruacia

Katarina    10.11.2016, 07:35

Dobrý deň, zmení sa mlieko, keď dostanem menštruáciu? Keď som dojčila mladšiu dcérku a dala som si mirenu, začala som krvácať a pediatricka mi povedala, že sa môže zmeniť chuť mlieka. Dcéra začala ppstupne odmietať prso a hnevala sa, tak som začala dávať umelé mlieko. Dojčila som ju asi pol roka. Teraz mám 5 mesačnú dcérku, ktorú výlučne dojcim a dostala som menzes. Síce sa dojcime dalej, len je to trošku boj, lebo sa stále odtrha od prsníka. Cez deň papá každé 2 hodiny, v noci každé 3-4, max 5 minút, len z jedného prsa. Ďakujem za odpoveď. Katarína

Milá Katarína,

materské mlieko je počas celého cyklu matky rovnako kvalitné a vhodné pre bábätko. Bábätko sa môže dojčiť, aj keď matka dostane menštruáciu. Ak je všetko ostatné s dojčením v poriadku, tak menštruácia nijako neovplyvňuje dojčenie.

Niektoré matky však popisujú, že dieťaťu počas menštruácie „mlieko nechutí“, že sa tvorba mlieka zníži. Hovoria o tom, že pred menštruáciou dieťa nie je spokojné, odťahuje sa od prsníka, odmieta sať, rovnako ako aj počas menštruácie, a potom sa to po skončení menštruácie zlepší a dieťatku pije lepšie. 

Otázka je, či je toto správanie spôsobené zmenou chute. Pravdepodobne neexistujú vedecké štúdie, ktoré by sa zaoberali otázkou chuti mlieka počas menštruácie. Chuť materského mlieka sa totiž mení neustále podľa toho, čo matka zjedla. A to je dobré, pretože takéto zmeny v chuti materského mlieka pripravujú bábätko na jedenie príkrmov. Navyše popisované správanie nie je po nabehnutí menštruačného cyklu bežné; drvivá väčšina matiek žiadnu zmenu v správaní bábätka nepozoruje.

Nasledujúce vysvetlenie nespokojnosti bábätka pri dojčení je o niečo pravdepodobnejšie než vysvetlenie opierajúce sa o teóriu zmenenej chuti: Väčšina žien, ktoré túto situáciu popisujú, o nej hovoria v prípade, že dostali menštruáciu pomerne skoro po pôrode. Dojčiace matky dostávajú menštruáciu priemerne okolo 14 mesiacov po pôrode, ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. Pomerne málo mamičiek dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode, čo ale neznamená, že nie je možné, aby ste takto skoro menštruáciu dostali, rovnako ako môže byť úplne normálne, ak sa matke nevráti menštruácia aj neskôr, napr. až po 2. roku života dieťaťa. Ale ak ste dostali menštruáciu skoro po pôrode, tak to vo väčšine prípadov znamená, že ste menštruáciu dostali tak skoro, lebo sa znížila tvorba mlieka (bábätko spí dlho v noci, nie je správne prisaté, nepije dostatočne, nespí s matkou v posteli, má cumlík, matka začala brať antikoncepciu atď.). 

Menštruácia v takomto prípade teda nie je príčinou zníženej tvorby mlieka, ale jej dôsledkom. A v súvislosti s tým, je možné, že sa tvorba mlieka ešte väčšmi zníži tesne pred menštruáciou alebo počas menštruácie. 

Presne týmto istým mechanizmom sa dá vysvetliť to, čo ste zažili pri prvom bábätku. Mirena predstavuje hormonálnu formu antikoncepcie a spôsobuje dramatické zníženie tvorby mlieka. Krvácanie, ktoré ste počas nej zažili, technicky ani nie je menštruácia, toto krvácanie ako také bolo prejavom dramatickej zmeny hormonálneho stavu a ďalším prejavom tejto situácie bolo výrazné zníženie tvorby mlieka. Typickou reakciou bábätka na zníženie tvorby mlieka je odťahovanie sa od prsníka, plač na prsníku, hnevanie sa až sa bábätko nakoniec odmieta prisať. Ak sa začne dokrmovať fľašou, postupne začne prsník odmietať úplne.
Stáva sa to často aj ženám, ktoré mali na začiatku vynikajúcu tvorbu mlieka, a tá sa potom znížila do takej miery, že dostali menštruáciu. 
Ak je to tak a bábätko sa od prsníka odťahuje, plače, nechce sa prisať, nepije poriadne, je možné, že by pomohlo, aby pitie bábätka skontrolovala laktačná poradkyňa, pretože sa dá posúdiť, či sa takto bábätko správa pre to, že nepije dostatočné množstvo mlieka, a táto situácia sa dá napraviť, okrem iného aj zvýšením tvorby mlieka. Okrem toho by sa mali hľadať príčiny, ktoré spôsobili zníženie tvorby mlieka.

Odporúčame vám preto čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne a spolu postupovať podľa tohto materiálu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a menstruacia