Odsavanie mlieka v noci

Lenka    15.11.2016, 09:29

Dobry den,mam 2 mesacneho chlapca,ktory vyborne prospieva,je plne dojceny od narodenia,avsak v noci ho musim na kojenie budit.Cez den kojime cca 6 krat na poziadanie,viac si nepyta,zaspi okolo 20:00 a spal by az do 6tej rano,preto ho okolo 01:00 budim a nakojim,vypije cely prsnik a zaspi.Moja otazka je,pokial nemam vyslovene tazkosti s plnym druhym prsnikom,mam si z neho mlieko odstriekavat? Prsnik je plny a kvapka, ale neboli. To iste mam rano. V noci si totiz babo nevyzaduje tolko jest a zas cez den pri vyssej frekvencii dojcenia mam uz mliecka menej,akoby sa nestihlo dotvorit,hlavne k veceru. No po najedeni je spokojny,navyse asitakze mu asi staci. Bojim sa,ze ked budu take dlhe intervaly medzi dojceniami v noci, tak sa mi strati mlieko.Dakujem za odpoved.

Milá Lenka,

to, že vaše bábätko prespí noc bez budenia, môže byť v poriadku, dieťa by sa nemalo násilne budiť. Niektoré bábätká vo veku vášho synčeka spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo. 

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Ak by ste vedeli ovplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že dieťatko by sa v noci zobudilo samo od seba a nadojčilo  by sa, takže jeho zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné. Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť bábätko v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby dieťatko vypilo dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie dcérky tak, aby získavala čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Bolo by dobré vyhodnotiť, prečo sa vaše bábätko dojčí pomerne málokrát aj počas dňa – či má možnosť využívať dojčenie aj s ostatnými funkciami dojčenia, nielen výživovou – či má možnosť na prsníku tráviť veľa času aj satím bez pitia, zaspávaním, utišovaním sa, keď je nervózne, keď plače – tieto otázky by ste mali prejsť spoločne s poradkyňou v osobnom kontakte, aby ste dostali na mieru šité odporúčania.

Odporúčame vám stretnutie s poradkyňou pri dojčení, ale ak by ste mali ďalšie otázky, budeme radi, keď nám napíšete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsavanie mlieka v noci