Male zlazy

Danica    16.11.2016, 12:19

Dobry den, Chcem sa opytat ci male zlazy v prsniku su dovodom malej tvorby mlieka a ci sa to moze zmenit? V predoslom dojceni nam neslo dokrmovanie cievkou pre hyperaktivitu u babatka...malo mlieka som par mesiacov odstriekavala.Teraz by som rada dojcila ale vyrazom male zlazy,nedojcili ste..ma nepotesili vopred.

Milá Danica,

organizácie, ktoré sa venujú podpore zdravia obyvateľstva a teda aj dojčenia zdôrazňujú, že nie je vhodné počas tehotenstva hodnotiť budúcu schopnosť ženy dojčiť podľa vzhľadu prsníkov alebo bradaviek. Malé prsníky sú jednou z možností, ako normálne prsníky vyzerajú a súčasne to neznamená, že veľké prsníky obsahujú viac tkaniva, ktoré tvorí mlieko. Veľkosť prsníkov je do veľkej miery ovplyvnená množstvom tukového tkaniva v nich. Preto nemá zmysel riešiť, či máte „malé“ žľazy. Aj nedostatočne vyvinutá prsná žľaza nemusí byť príčinou problémov s dojčením a na základe "nedostatočne vyvinutej" prsnej žľazy nemožno povedať, čo sa bude počas dojčenia diať. Okrem toho z hľadiska dojčenia nie je diagnóza "nedostatočne vyvinutej" prsnej žľazy relevantná, a to z mnohých dôvodov.

Vy ste pravdepodobne chceli pátrať po príčinách zníženej tvorby mlieka. Prvou a najčastejšou príčinou nedostatočnej tvorby materského mlieka je nesprávny začiatok dojčenia a potom ďalej nesprávne postupy pri riešení nedostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka a je vysoko pravdepodobné, že toto je aj váš prípad. A v takom prípade to neznamená, že to isté musíte prežiť aj pri druhom bábätku. S účinnou pomocou ešte v tehotenstve môžete robiť hneď po narodení bábätka kroky, ktoré výrazne zvýšia šancu, že dojčenie začne s ľahkosťou. Odporúčame vám preto ešte v tehotenstve sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a prejsť s ňou, aké postupy zabezpečia prevenciu problémov s dojčením – k tomuto si prečítajte túto odpoveď z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=921

a potom odporúčame stretnúť sa s poradkyňou čo najskôr po pôrode, aby ste vyhodnotili prípadné oblasti dojčenia, ktoré je možné zlepšiť a maximalizovať tak šance, že dojčenie pôjde bez problémov.

Samozrejme existujú aj ďalšie príčiny, pre ktoré sa nemusí niektorým mamičkám tvoriť dostatok mlieka a pre takéto mamičky je dôležité vedieť, že dojčenie je viac ako príjem materského mlieka, pretože samotné dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko a jeho zdravý vývoj nesmierne dôležité. Existujú spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka a ak by aj napriek tomu tvorba mlieka nebolo dostatočná, tak základná zásada je, že v prvom rade treba bábätku laktačnou pomôckou zabezpečiť príjem mlieka a v čase, keď bude mať približne 4. mesiace, začať umelé mlieko nahrádzať príkrmami tak, aby sa v priebehu nasledujúcich týždňov zaviedla dostatočne rozmanitá strava v dostatočnom množstve, ktorou sa nahradí dokrmovanie umelým mliekom. Ak to matka urobí, budete môcť naďalej dojčiť bez toho, aby musela dokrmovať a zároveň bude mať bábätko dostatočný príjem živín. Potom takúto dvojicu môže čakať dlhé obdobie dojčenia spoločne s tým, že bábätko bude popritom jesť normálnu stravu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok