Mykoza bradaviek

Monika    09.02.2024, 14:19

Dobry den mam mykozu bradaviek a nedokazem vobec dojcit je to strasne bolestive, pri pomysleni na to ze sa ma moje babo prisat mam strach z bolesti. Je vhodne odsavat a davat pit malemu cez flasu ?

Milá Monika,

bolesť prsníkov a bradaviek pri dojčení môže byť skutočne strašná. Na základe zdiagnostikovania bolesti v priamom kontakte s vami by sa dali urobiť kroky, ktoré by viedli k jej odstráneniu. Riešením nie je prestať dojčiť. Používanie fľaše celú situáciu ešte zhorší, pretože prvotnou príčinou vzniku poškodenia bradaviek je nesprávne prisávanie bábätka, ktoré používanie fľaše a cumlíka zhorší. Bradavky by sa možno v priebehu pár dní nedojčenia začali lepšie hojiť, ak sa však chcete vrátiť k dojčeniu, kŕmenie fľašou učí dieťa ešte nesprávnejšiemu prisatiu, bábätko z fľaše bude získavať úplne iný tok mlieka než z prsníka a následne sa hneď pri prvom prisatí po návrate k dojčeniu môže bradavka poškodiť do tej miery, v akej sa nachádza dnes. Nehovoriac o tom, že bábätko sa po prerušení dojčenia vôbec k dojčeniu vrátiť nemusí . Riešenie je nájsť príčinu bolesti a odstrániť ju. Preto je dôležité, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prvý krok je zlepšenie polohy a prisatia bábätka. Nech je príčina bolesti akákoľvek, zlepšenie polohy a prisatia je vždy základom pre jej odstránenie. Je najlepšie sa toto naučiť pri stretnutí s poradkyňou, pretože detaily takéhoto prisatia sa často dajú dotiahnuť až pri osobnom kontakte.

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa bradavky nepoškodzujú. Nepoškodené bradavky nepredstavujú bránu pre infekcie. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Prečítajte si, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Druhý krok je urobiť dojčenie znesiteľným do doby, kým sa odstráni bolesť, a to takto:

1) Ak je bolesť skutočne neznesiteľná, môžete si v obvyklej dávke celodenne dávať Ibuprofen (Ibalgin). Toto neodstraňuje príčinu bolesti, ale pomôže vám, aby ste vydržali dojčiť, kým zaberú ďalšie postupy. A hlavne vám to umožní skúšať správne prisávanie, pretože strach z bolesti niekedy spôsobuje, že sa mamičky boja priloženia ešte pred tým, než k nemu skutočne dôjde.

2) Potrebujete radikálne začať liečiť bradavky. Spoločne s poradkyňou pri dojčení prejdite možnosti liečby a konkrétne prostriedky, ktoré by vám odporučila použiť.

Najlepšie je bolesti predchádzať správnym prisatím a polohou už od začiatku, ale ak sa bolesť objaví, treba ju riešiť, pretože riešenia existujú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mykoza bradaviek